16.235 din 50.000 de semnături

Către: Raed Arafat, președintele Comitetului Interministerial pentru 112

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să rezolvați problema sistemului de urgență 112, prin eficientizarea sistemului de localizare, care să permită localizarea exactă. Este necesară implementarea sistemului Advanced Mobile Location (AML), folosit deja în 15 țări, pentru a transmite în timp real locația în cazul unui apel la 112. De asemenea, vă solicităm să puneți în aplicare hotărârea CJUE și să operaționalizați sistemul 112, în așa fel încât să identifice și să localizeze apelurile efectuate de pe telefoane fără cartelă. 

Dacă și tu crezi că avem nevoie de o localizare exactă și în timp real a apelului la 112, semnează acum petiția. 

De ce este important?

Update 1 aprilie 2020: Campania s-a încheiat cu o victorie! Sistemul de localizare AML (Advanced Mobile Location) a apelurilor de urgență la 112 este funcțional de la 1 aprilie în toată țara. Adică, atunci când o persoană va suna la numărul unic pentru apeluri de urgență, va fi localizată în timp real, cu o acuratețe mult mai mare decât în trecut (de ordinul metrilor/zecilor de metri).

Update 11 noiembrie 2019Secretarul de stat Raed Arafat a răspuns solicitării Declic. Termenul limită la care sistemul AML (de localizare exactă și în timp real a apelantului 112) va fi funcțional este 18 martie 2020.

Update 27 octombrie 2019: Am trimis întrebări parlamentarilor care l-au audiat pe ministrul desemnat la Ministerul de Interne, Marcel Vela. Cu puțin timp înainte de startul audierilor, membrii Declic au trimis peste 1 000 de e-mailuri parlamentarilor. Răspunsul ministrului a fost că eficientizarea 112 este o prioritate în mandatul său.

Update 1 octombrie 2019: Am făcut un flashmob pentru eficientizarea apelului 112 ca să atragem atenția autorităților.

***

Situațiile de urgență din ultimii ani au arătat că sistemul 112 este ineficient și inexact. În cazul de la Caracal localizarea s-a făcut pe o rază extrem de mare, iar acest lucru a dus la o intervenție îngreunată, care a durat 19 ore.

De asemenea, în cazul accidentelor aviatice din Apuseni, respectiv Constanța, intervențiile au fost îngreunate din cauza proastei localizări. De aceea, persoane care aveau șanse să supraviețuiască au murit din cauza hipotermiei.

De atunci au trecut mai bine de 5 ani, iar cazul Caracal ne-a dovedit că sistemul 112 este în continuare ineficient.

Prin urmare, este necesară o mobilizare urgentă a Comitetului Interministerial pentru 112, a premierului, a STS și experților în telecomunicații, pentru rezolvarea acestei situații. Un sistem Advanced Mobile Location (AML), folosit deja în 15 țări, ar stabili exact locația și ar transmite-o către 112.

Doar așa vom putea să ne simțim în siguranță și să apelăm cu încredere numărul de urgență 112. În plus, dacă nu pune în aplicare hotărârea CJUE, România ar putea să fie sancționată de Comisia Europeană, prin declanșarea unui infrigement.

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulţumim că eşti alături de noi! 

Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici

Următorul pas: dă de veste