49.568 din 100.000 de semnături

Către: Agenția pentru Protecția Mediului Caraș Severin; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Administrația Bazinală de Apă Banat

Petiție

Vă solicităm să faceți toate demersurile pentru respingerea solicitărilor de acord de mediu depuse pentru proiectele ”Construire microhidrocentrală Nera 1, construire captare, construire conductă de aducțiune, racordare la SEN” și ”Construire microhidrocentrală Nera 1, construire captare, construire conductă de aducțiune, racordare la SEN”, de către Semenic Energy SRL, respectiv Nera Prigor Energy SRL. De asemenea, solicităm retragerea certificatului de înregistrare în ”Registrul Național al elaboratorilor de studii pentru protecția mediului” pentru Unitatea de Suport pentru Integrare SRL, reprezentată de Mihuț Sergiu.

 

Un râu este un ecosistem linear, orice agresiune asupra sa se resimte în amonte și aval, de la izvor până la vărsare (și în ecosistemele adiacente). Cele două proiecte MHC presupun captarea prin baraje și devierea în conductă a râului pe o distanță de aproximativ 11 kilometri. Această eliminare a râului pe 11 kilometri va secționa și transportul sedimentelor și lanțurile trofice dar și circulația nutrienților. Pe cei 11 kilometri ecosistemul râului va dispărea. Acest dezastru ecologic va afecta implicit toate ariile protejate străbătute de Nera și va avea chiar și impact transfrontalier.

 

Emiterea acordului de mediu pentru cele două proiecte este ilegală deoarece:

•Jurisprudența Curții Europene de Justiție prevede din iunie 2015 că este interzisă degradarea chiar și cu o singură clasă a stării unuia dintre elementele de calitate ale corpului de apă.

•Proiectele încalcă avizul de mediu pentru Strategia Energetică a României (pentru perioada 2011-2020), aviz care interzice plasarea unor astfel de proiecte pe o distanță de 20 de kilometri amonte de ariile naturale protejate în care apa joacă un rol important in menţinerea habitatelor/speciilor.

•Proiectele presupun deteriorarea habitatului unor specii protejate.

•Proiectele afectează indirect o serie de arii naturale protejate, unele cu regim strict de protecție.

•Proiectele încalcă și Convenția de la Ramsar pentru că nu respectă principiul utilizării raționale a zonelor umede și pentru că afectează indirect situl Ramsar Labudovo Okno.

•Proiectele nu au aviz de gospodărire a apelor. Pentru acest aviz este necesar contract de închiriere a albiei care, fiind domeniu public, conf. Legii 213/1998 este acordat prin Hotărâre de Guvern. APM-ul organizează dezbaterea în lipsa avizului de gospodărire a apelor, în condițiile în care infringementul pe microhidrocentrale este pe punctul de a ajunge la Curtea Europeană de Justiție.

•Proiectele nu au avizul Parcului Național Semenic Cheile-Carașului, deși este evident că cele două proiecte industriale afectează extrem de grav sectorul de râu din parc, care începe la câțiva metri de captarea pentru MHC Nera 1 (art. 28, alin. 10, din OUG 57/2007).

•Cursul superior al Nerei, împreună cu pădurile virgine din bazin, reprezintă o zonă de sălbaticie cu valoare conservativă enormă, iar Comisia Europeană recunoaște valoarea zonelor de sălbăticie în vederea atingerii obiectivelor Directivelor Păsări și Habitate.

•Rapoartele la studiile de impact (care conțin date false) au fost întocmite de Unitatea de Suport pentru Integrare, același autor al studiilor pentru MHC-urile din Făgăraș care au determinat declanșarea procedurii de infringement. Certificatul de înregistrare în Registrul Național al elaboratorilor de studii pentru protecția mediului trebuia retras imediat. .

De ce este important?

Microhidrocentralele (MHC) au distrus în ultimii 4 ani mare parte dintre râurile valoroase ecologic care mai rămăseseră neafectate în Carpații Românești. În contextul în care autoritățile locale de mediu sunt măcinate de corupție, opoziția societății civile nu a fost suficientă pentru a opri dezastrul ecologic reprezentat de MHC-uri care a continuat aproape nestingherit, ajungând acum să amenințe și râul Nera.

 

Pentru iubitorii de natură, Nera este aproape un râu sacru. Dar cu toate acestea este pe punctul de a fi devastat pe o distanță de aproximativ 11 kilometri, în zona dinspre izvoare, în Munții Semenic. Nici măcar procedura de infringement pornită de Comisia Europeană nu poate stăvili vânătoarea de profituri generate de așa-zisele certificate verzi. Propaganda prezintă MHC-urile ca surse de energie curată deși ele distrug ireversibil cele mai valoroase refugii ale naturii și au o amprentă de carbon considerabilă.

 

Situația este generată și de faptul că în Romania studiile de impact sunt plătite direct de "investitori", obiectivitatea fiind practic exclusă. Unul dintre veșnicii abonați la aceste contracte este Unitatea de Suport pentru Integrare, firmă deținută de afaceristul Mihuț Sergiu, anchetat în prezent pentru fapte de corupție în județul Alba. Această firmă a întocmit studii favorabile pentru zeci de proiecte devastatoare pentru mediu, în toate colțurile țării. Cele mai cunoscute sunt studiile de impact pentru proiectul Roșia Montană, cariera de la Ocoliș, MHC-urile din Făgăraș din cauza cărora s-a și început procedura de infringement împotriva României.

 

În ce privește râul Nera, Sergiu Mihuț a întocmit memoriile de prezentare iar firma sa a întocmit rapoartele de mediu pentru cele două MHC-uri care urmează să devieze Nera în conductă. APM Caraș-Severin, în loc să respingă din start proiectele, cum ar fi fost legal, organizează în 16 februarie, la Prigor, dezbateri publice, după ce a refuzat în toamnă să țină cont de obiecțiile societății civile. APM Caraș-Severin nu a respectat nici Ordinul 135/2010 pentru că nu a postat pe site îndrumarul privind problemele de mediu care trebuie analizate în raport.

 

Râul Nera reprezintă o valoare supremă în patrimoniul nostru natural. În planurile de management bazinale râul Nera apare ca singurul râu din țară care mai deține un sector de râu cu stare ecologică foarte bună. Chiar dacă avem rezerve față de faptul că Apele Române consideră că pe niciun alt râu din țară nu se mai atinge starea ecologică foarte bună, oricum Nera este cu siguranță ultimul râu de dimensiune medie din țară care nu este afectat de hidrocentrale și regularizări, un râu extrem de valoros ecologic chiar și pentru întreaga Europă. Râul Nera reprezintă o axă vie care străbate 15 arii naturale protejate, între care 3 rezervații naturale, 2 parcuri naționale, un parc natural, 8 situri Natura 2000 și un sit Ramsar pe teritoriul Serbiei.

 

Petiție lansată în data de 8 Februarie 2016

 

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

 

Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem salva râul Nera de la distrugere.


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii de-clic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici