16.707 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

prim ministrul României, Marcel Ciolacu

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să „livrați la milimetru” [1] promisiunea făcută profesorilor în timpul protestelor din vară. Vă solicităm să majorați cu 40% salariile din învățământ, de la 1 ianuarie 2024, așa cum e prevăzut în OUG 57/2023.

De ce este important?

Constatăm, cu îngrijorare, că premierul este pe cale să își încalce promisiunea făcută profesorilor pentru a înceta greva prin care aceștia cereau salarii decente. Surse guvernamentale au transmis că salariile ar putea fi mărite cu doar 13 procente, față de 40% cât prevedea ordonanța de urgență care a pus capăt conflictului de muncă [2].

Pentru a abate atenția de la promisiunea pe care e pe cale să o încalce, Ciolacu declară că nu toți profesorii ar trebui să aibă salarii mărite. Se folosește de faptul că România s-a clasat pe penultimul loc în Europa la testele PISA privind calitatea actului educativ [3]. Și vrea să ne facă să credem că e vina profesorilor, nu a subfinanțării cronice a educației.

Dar creșterea salariilor în educație este prima condiție pentru a atrage profesori competenți spre catedre și pentru a-i motiva pe cei care sunt deja în sistem. Asta va duce la creșterea calității învățământului, la copii și viitori adulți educați. Va duce și la un loc mai onorabil la testele PISA.

Semnează și tu petiția prin care îi cerem premierului să nu înceapă anul 2024 cu o promisiune încălcată. Îi cerem să majoreze cu 40 de procente salariile din educație.

Vom reuși să îl convingem doar dacă suntem la fel de mulți ca în vară. Atunci, peste 100.000 dintre noi au semnat petiția Declic de solidaritate cu profesorii. Dacă vom fi solidari și acum, cei din Guvern vor înțelege că cererile profesorilor se bucură, în continuare, de un uriaș suport al populației. Și își vor ține promisiunea făcută atunci.

***

Surse:
[1] edupedu[.]ro, 15 iunie: Marcel Ciolacu, despre majorarea salariilor profesorilor: Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis
[2] edupedu[.]ro, 7 decembrie: Profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie
[3] edupedu[.]ro, 10 decembrie: Ministerul Educației și sindicatele negociază câți bani primesc profesorii
[4] digi24[.]ro, 6 decembrie: Dezastru la testele PISA. România e pe penultimul loc în UE

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru donația ta! Te vom ține la curent, pe e-mail, cu tacticile din campanie și cu felul în care am folosit contribuția ta. Asigură-te că te-ai abonat la newsletter-ul Declic pentru a primi veștile noi.

Sau rămâi la curent cu activitatea Declic prin canalele noastre de sociale media, unde postăm informația într-un mod concentrat.