2.040 din 5.000 de semnături

Asociația pentru Educație și Justiție Socială HUMAN CATALYST și Centrul de Resurse pentru Participare Publică CeRe

Către: Ministrul educației, dl. Pavel Năstase

Petiție

Stimate Domnule Ministru Pavel Năstase,
Programul Școală după Școală (SdS) este destinat tuturor copiilor, iar legea prevede explicit că în cazul școlilor cu elevi din grupurile dezavantajate statul poate finanța programul de la bugetul de stat. Până în prezent, tocmai cei care au cea mai mare nevoie de sprijin suplimentar nu au acces la Program: copii și tineri din familii cu statut socio-economic scăzut.
Soluția este alocarea de resurse de la bugetul de stat, destinate implementarii la nivel național a Programului SdS, cu prioritizarea anuală a unităților școlare beneficiare, în funcție de gradul de risc al elevilor din școală.
Solicităm respectarea angajamentelor asumate de Parlament și Guvernul României în urmă cu 6 ani - art. 58 (4) al Legii Educației Naționale și OMECTS nr. 5349/ 07.09.2011 - prin bugetarea Programului SdS, astfel încât să fie accesibil celor aproape 400.000 de elevi defavorizați, în situație actuală de risc educațional și implicit, excluziune socială pe termen mediu și lung.
Vă solicităm să deblocați procedurile instituționale iar programul Scoala dupa Scoala sa fie finanțat de la bugetul de stat!

De ce este important?

Din 2011, Legea Educației Naționale prevede program afterschool gratuit pentru toți copiii din România. Altfel spus, fiecare trebuie să beneficieze de o masă caldă, sprijin pentru teme și dezvoltare personală. Cu toate acestea, în niciun an nu au fost alocate fonduri de la bugetul de stat pentru acest program.

Nouă miniștri au fost în funcție de când Legea Educației Naționale - art. 58 (4) și OMECTS nr. 5349/ 07.09.2011 au intrat în vigoare: Daniel Funeriu, Cătălin Baba, Liviu Pop, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie, Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj, Mircea Dumitru. Dintre aceștia, ultimii trei au promis alocarea de fonduri de la bugetul de stat, fără vreun rezultat.


În situația în care unul din doi copii trăiește în sărăcie, iar participarea la un program de afterschool gratuit ar reduce considerabil rata abandonului școlar, cerem Guvernului Românei finanțarea Programului Școală după Școală de la bugetul de stat, începând cu cei mai vulnerabili dintre copii.

Următorul pas: dă de veste

Solicităm finanțarea programului Școală după Școală!