32.720 din 50.000 de semnături

Către: Parlamentul României

CC: Ministerul de Justiție

Petiție

Vrem prag valoric de 1 leu pentru abuzul în serviciu.

De ce este important?

România va avea un prag valoric pentru abuzul în serviciu.

Aceasta este decizia CCR luată pe 21 iunie 2017 [1], în interpretarea Ministerului Justiției care a anunțat printr-un comunicat: "Faţă de cele statuate (de CCR, n.r.), conţinutul infracţiunii de abuz în serviciu urmează a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric" [2]. Astfel se înțelege că opțiunea “fără prag” nu mai există, deși a fost exprimată de zeci de mii de cetățeni în stradă și chiar și de Procurorul General al României [3].

Noțiunea pragului valoric din OUG13 a primit legitimitate, iar acum Guvernul se grăbește să o pună în practică. Deja organizează consultări pentru a lua pulsul celor interesați. Îl lăsăm să-și facă de cap sau punem piciorul în prag?

Un prag prea mare ar fi nimic altceva decât un stimulent pentru corupție. 1 leu ar fi suma simbolică ce ne-ar face pe toți egali în fața legii [4]

Semnează petiția! Nu sta deoparte în timp ce instituții ale statului îi scapă basma curată pe penali! Primul set de semnături va fi depus pe 28 iunie la dezbaterea organizată de Ministerul Justiției cu societatea civilă.

Note

[1] CCR impune Parlamentului să pună prag la abuzul în serviciu
[2] Comunicat de presă privind Decizia CCR din data de 6 iunie 2017 referitoare la abuzul în serviciu
[3] Procurorul general nu vrea prag pentru abuzul în serviciu
[4] În urma unui sondaj intern realizat pe un eșantion aleatoriu de membri de-clic, 58% dintre cei care au răspuns au optat pentru un prag simbolic de 1 leu. 28% au ales 1 salariu minim pe economie.

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

În timp ce noi #rezistam, CCR și-a văzut de treabă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. A dat o soluție care practic a dezincriminat abuzul în serviciu. A cerut impunerea faimosului prag valoric pentru pedepsirea penală a abuzului în serviciu. Și nu în ultimul rând a decis mutilarea noțiunii de conflict de interese pentru funcționarii publici.

Un lucru e clar: nu stăm deoparte în timp ce instituții ale statului îi scapă basma curată pe penali.

***

de-clic.ro este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către de-clic sunt solide, şi sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună punem piciorul în prag!


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii de-clic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici