22.252 din 50.000 de semnături

Semnează acum petiția!

Către:
Ministra Educației Ligia Deca
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș
Parlamentul României

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții vă solicităm să respectați Legea educației naționale și să alocați 6% din PIB pentru Educație, respectiv 15% din bugetul central consolidat. Nu mai acceptăm ca, an de an, acestui sector extrem de important pentru România să-i fie alocați mult mai puțini bani decât prevede legea.

De ce este important?

Conform analizei Comisiei Naționale de Prognoză, pe baza căreia se construiește bugetul de stat, Educația ar fi trebuit să primească, în 2023, 93 miliarde de lei. În 2022 a primit doar jumătate din cât i s-ar fi cuvenit, conform legii. De altfel, în niciun an nu i s-a acordat Educației sumele cuvenite.

Educația reprezintă unul dintre sectoarele prioritare pentru România, ca țară. Dar, în realitate, elevii, profesorii și părinții sunt lăsați de izbeliște de către autorități, să ducă singuri greul școlarizării.

Este nevoie de bani și de investiții pentru asigurarea accesului la școlarizare pentru toți elevii, pentru consolidarea școlilor existente și construirea de școli noi, pentru formarea cadrelor didactice, pentru extinderea la nivel național a programului „masă caldă în școli” sau pentru creșterea burselor.

Când Guvernul și Parlamentul calcă în picioare drepturile elevilor și profesorilor, calcă în picioare viitorul României.

Nu sta deoparte, semnează petiția și cere și tu 6% din PIB pentru Educație, în 2024! Dacă vom fi mulți, guvernanții și parlamentarii vor ști că noi, cetățenii, suntem cu ochii pe ei și le va fi mult mai greu să fenteze legea și anul acesta.

Semnează petiția!

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Ești un membru activ al Comunității Declic!

Mulțumim că te-ai implicat în campania pentru educație. Apreciem că ne ești alături și că susții demersurile noastre. Alături de tine, vom putea schimba în bine România.

Dar, nu numai noi putem schimba lucrurile. Dacă și tu te-ai lovit de probleme în sistemul de educație, poți iniția propria petiție pentru a rezolva aceste probleme. Este foarte simplu să faci asta. Gândește-te ce ai vrea să schimbi, cum ar fi dacă ar fi rezolvată acea problemă și ce autoritate este responsabilă. Apoi completează cu texte scurte în formularul de mai jos. Apasă pe buton și începe propria ta petiție cu miez de schimbare!