31.039 din 50.000 de semnături

 

Către: 

Dimitrie Bogdan Licu, Procuror General

Petiție

Semnatarii acestei petiții vă solicită să dispuneți mutarea anchetei penale, în cazul morții pădurarului Liviu Pop, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acest moment al anchetei, procurorii de la parchetul Maramureș au avansat ipoteza că pădurarul s-ar fi „auto-împușcat”, din greșeală. Principalii suspecți au fost eliberați și nu au fost puși sub acuzare. Unul din ei ar fi nepotul prim-procuroarei din Târgu Lăpuș, milionar în euro și angajat la o firmă implicată în scandaluri privind tăierile ilegale de păduri.

Toate aceste informații sunt de natură să creeze suspiciuni asupra modului de rezolvare a acestui dosar. Vă cerem să interveniți pentru ca ancheta să fie preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
și derulată de procurori imparțiali.

De ce este important?

Încă un pădurar a fost ucis. Este al treilea silvicultor care devine, în ultima lună, victimă a grupărilor criminale ce acționează în domeniul forestier. În ultimii ani, peste 600 de silvicultori au fost agresați, 6 dintre ei au murit.

Aceste cifre arată amploarea tragică a unui fenomen scăpat de sub control de către autorități. Viața celor ce păzesc pădurea este permanent pusă în pericol. Cercetările ce urmează actelor de violență sunt superficiale și îi protejează pe infractori. 

Exemplu cel mai recent este al anchetei în cazul pădurarului Liviu Pop, tată a trei copii, găsit împușcat și aruncat într-o râpă. Informațiile date presei de către procurori sunt halucinante. Învinuiții sunt liberi deși recunosc că a fost o altercație, că au fugit de la locul incidentului și l-au lăsat în agonie pe pădurar. Dar, spun procurorii, e posibil ca pădurarul să se fi împușcat singur, din greșeală. 

Nu putem să nu ne întrebăm de ce merg anchetatorii pe varianta prezentată de suspecți. Mai ales că, așa cum arată mai multe articole apărute în presă, unul din cei trei bărbați audiați ar fi un milionar al locului, nepotul prim-procuroarei din Târgu Lăpuș și cuscrul unei cunoscute avocate din Baia Mare. O încrengătură de relații și interese care nu au cum să nu afecteze imparțialitatea anchetatorilor. 

Este important să punem presiune pe autorități înainte ca emoția creată de această moarte tragică să dispară. Este necesar ca ancheta să fie făcută de procurori imparțiali. 

Semnează și tu petiția prin care cerem Procurorului General - DIMITRIE BOGDAN LICU ca ancheta morții pădurarului să fie preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și derulată de procurori imparțiali.

 

Contribui și tu?

Semnătura ta este foarte importantă, dar poți ajuta și mai mult!Te poți implica pentru a ne ajuta să expunem ilegalitățile din păduri.

Cazul pădurarului ucis în această lună este doar unul din sutele de cazuri de violență asupra silvicutorilor. 6 pădurari au murit în ultimii ani, 600 au fost bătuți crunt. Violența este un semn al ilegalităților cumplite din industria forestieră. Mizele sunt uriașe, așa ajung să moară oameni!

Declic a investigat, în ultimii 3 ani, ilegalitățile din industria forestieră și va continua să o facă. Te implici și tu? Doar așa vom putea expune ilegalitățile care duc la moartea unor oameni care încearcă să protejeze pădurea.


Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite

***

Declic.ro este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt solide, şi sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Următorul pas: dă de veste

Ne mai dai o mănă de ajutor?

Trimite această petiție spre cât mai mulți prieteni și cunoștințe, este important ca informațiile despre violențele din păduri să fie cunoscute.

Mulţumim că eşti alături de noi!


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici