26.137 din 50.000 de semnături

Către:

Adela Cojan, Președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să asigurați gratuit accesul la servicii psihologice pentru cât mai mulți cetățeni. Cu toate că problemele de sănătate mintală sunt tot mai des întâlnite, serviciile psihologice decontate de stat sunt insuficiente.

Semnează petiția pentru o viață mai sănătoasă și fericită, prin acces gratuit la servicii psihologice!

De ce este important?

Update 6 iunie 2023: campania s-a încheiat. Contractul Cadru pentru servicii medicale 2023-2024 și normele de aplicare au fost adoptate de Guvern. Serviciile psihologice sunt decontate prin aceeași procedură. S-a schimbat durata ședinței, care va avea minimum 50 de minute. Iar ședința va fi decontată cu 30 de puncte = 135 de lei; valoarea punctului este de 4,5 lei.

***

Datele Institutului Național de Sănătate Publică arată că, în 2019, erau peste 500.000 de oameni care sufereau de tulburări mintale. Peste 45.000 dintre aceștia sufereau de depresie, cu 15% mai mulți față de 2013 [1].

Dacă aceste persoane ar avea acces ușor la servicii psihologice decontate de stat, sănătatea lor mintală s-ar îmbunătăți. Alături de un psiholog, ar învăța să-și gestioneze mai bine emoțiile, să-și vindece traumele sau să dezvolte sănătos relațiile cu ceilalți. De asemenea, aceste persoane ar putea să se cunoască mai bine și să-și redobândească stima de sine.

Însă foarte puțini dintre noi își permit să meargă la psiholog.

În teorie, sistemul public de sănătate îți oferă acces la servicii psihologice (de consiliere, evaluare și psihoterapie). Dar trebuie să te duci la medicul de familie, care te va evalua și îți va face trimitere către un psihiatru. La rândul său, psihiatrul trebuie să aibă contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și contract cu psihologul spre care te va redirecționa.

Problema este că un medic psihiatru poate face maximum 3 trimiteri pe zi, iar suma decontată de sistemul public este de doar 120 de lei pentru o ședință de 30 de minute [2].

Dar avem ocazia să schimbăm lipsa accesului la aceste servicii. În luna iulie se va schimba contractul cadru pentru asistența medicală, servicii și medicamente, decontate de CNAS pentru 2023.

Printre serviciile medicale cuprinse în acest contract se numără și cele psihologice. De asta, acum este cel mai bun moment pentru a cere servicii pentru sănătate mintală accesibile pentru cât mai mulți prin:
- Simplificarea procedurii pentru persoana care are nevoie de serviciu;
- Creșterea numărului de trimiteri/zi pe care un medic le poate face către un psiholog;
- Creșterea duratei unei ședințe decontate, de la 30 de minute la 50 de minute, concomitent cu punctajul decontat per serviciu, de la 30 de puncte la 50 de puncte;
- Un registru al psihologilor care sunt în contact cu medicii, pentru a putea fi găsiți ușor.

Fă primul pas, semnează petiția pentru o viață mai sănătoasă și fericită!

***

Surse:
[1] Libertatea[.]ro: Peste 500.000 de români suferă de tulburări mintale. Numărul s-a dublat în ultimul deceniu. „În România, ești pe cont propriu”
[2] Foaia de observație, autor: Sorana Stănescu: Știai că poți merge la psiholog fără să plătești?

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donație!

O vom folosi în mod responsabil pentru a promova campania Declic prin reclame pe social media.

Dacă te interesează subiectul, îți propunem să semnezi și o altă campanie similară: Interziceți reclamele la jocuri de noroc și pariuri sportive!
Prin aceasta, cerem parlamentarilor să interzică prin lege orice formă de publicitate la jocurile de noroc și pariuri. Asaltul reclamelor agresive se întâmplă la tot pasul: la TV, pe străzi, etc. De aceea, tot mai mulți tineri devin dependenți de jocuri de noroc. Iar jucătorii care încearcă să se vindece de această dependență nu au nicio șansă.

Semnezi și tu petiția împotriva reclamelor la păcănele și pariuri sportive?