8.292 din 20.000 de semnături

Către: 

Ministrul Mediului, Costel Alexe

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, dorim să aflăm care este starea reală a pădurilor din țara noastră. Avem motive întemeiate să credem că datele din actualul Inventar Forestier Național (IFN) au fost grav viciate. Vă solicităm să luați de urgență măsurile necesare pentru refacerea acestuia cu metode moderne, adaptate mileniului III, care să ofere o imagine corectă a fondului forestier național. 

Vă solicităm așadar următoarele: 

Transparentizarea datelor din IFN. Vrem ca măsurătorile primare să fie făcute publice într-o bază de date actualizată în timp real. Acest lucru ar permite verificarea independentă a calculelor din IFN.

Baza eșantionării să fie reprezentată de fiecare din cele 9 grupuri de județe arondate birourilor regionale ale Gărzii Forestiere. Rezultatele să fie raportate pe grupe de specii pentru aceste regiuni. Eroarea de eșantionare asociată trebuie să nu depășească 5%. În prezent, din cauza unei eșantionări grosiere și nediferențiate, se inventariază, la comun, stejari seculari și tufe fără o valoare reală, iar rezultatele sunt înșelătoare. Ele pot masca dezechilibre grave și dau prilejul la interpretări rău voitoare. Aceasta face din IFN un instrument ineficient.

De asemenea, cerem peer review (evaluare independentă realizată de specialiști externi) pe Inventarul Forestier. Doar așa se vor putea înlătura, pe cât posibil, suspiciunile despre corectitudinea concluziilor publicate în IFN.

De ce este important

Update Noiembrie 2019: De acum este oficial, autoritățile au ascuns dimensiunea dezastrului prin Păduri. Statisticile IFN au fost ascunse publicului. Datele reale arată că s-a tăiat cu 20 de milioane de metri cubi mai mult decât cât ar fi fost legal. Acesta este un prim pas către un Inventar Forestier care să arate situația reală a pădurilor.

 

Datele IFN sunt grav viciate, a arătat-o ultima investigație Declic, cu vârf și îndesat. Nu putem ști câtă pădure se taie și, mai ales, câtă se fură. 

Așa cum arată acum datele din inventar, se poate spune că pădurea crește, culmea, chiar peste posibilitatea sa naturală. Din cauza faptului că se inventariază nediferențiat codrii seculari și tufișuri fără valoare, pe hârtie, suprafețele de păduri par că o duc bine. În teren, însă, copacii valoroși dispar cu rapiditate și sunt înlocuiți cu suprafețe de pădure cu valoare minimă din punct de vedere economic și al biodiversității. Asistăm la un masacru mascat în statistici cu marjă de eroare nefiresc de mare. Nu poate fi exclusă nici chiar falsificarea datelor rezultate din măsurători.

Prin urmare, avem nevoie de un inventar făcut corect, care să arate starea reală a pădurilor. Asemenea date vor putea trage un semnal de alarmă suficient de strident încât să urnească o reformă reală a sistemului.

Avem nevoie să aducem acest Inventar Forestier în mileniul trei. Altfel, vom rămâne cu păduri doar în statisticile oficiale.

Contribui și tu?

Susține și tu campania Aduceți Inventarul Forestier în mileniul III! Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare în social media, astfel încât mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți oameni care să semneze petiția  și să pună presiune pe autorități.

Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Contribui și tu cu 10 lei? 

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Următorul pas: dă de veste

Am semnat ca să convingem autoritățile guvernamentale să aducă Inventarul Forestier în Mileniul III. Semnează și tu!

 

Mulţumim că eşti alături de noi! 

Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici