190.205 din 500.000 de semnături

Către:
premierul Marcel Ciolacu

Petiție

Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă cerem să anulați de îndată prevederile OUG 84/2024, care lasă fără permis șoferi nevinovați! Aceste modificări, date prin ordonanță de urgență, în weekend, suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML. Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale.

De ce este important?

În România, 1 din 2 teste antidrog pozitive, făcute de poliție, este FALS pozitiv [1] . Asta înseamnă că șoferii rămân fără permis pe nedrept și se aleg cu dosar penal până când vin rezultatele analizelor. Asta i-a determinat pe mulți șoferi să refuze testarea rapidă și să ceară analize de sânge la INML. Doar că asta nu mai e posibil, după ce Guvernul Ciolacu a schimbat legislația peste noapte, prin OUG 84.

De acum, fiecare șofer sau șoferiță care cere analize de sânge rămâne fără permis până vine rezultatul. Or asta înseamnă chiar și 1 an fără permis, pentru că laboratoarele sunt puține și Institutul de Medicină Legală nu are suficient personal.

Practic, premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, dau cu banul când vine vorba de permisele a zeci de mii de șoferi, pentru că jumătate din testele antidrog rapide pozitive sunt fals pozitive. Adică oameni nevinovați se aleg cu dosare penale și își pot pierde chiar locurile de muncă până când se stabilește că testul lor a fost, de fapt, fals pozitiv.

Dacă această OUG rămâne în picioare, zeci de mii de șoferi vor fi învinovățiți pe nedrept și nu își vor mai putea folosi permisul de conducere luni de zile. Unii dintre ei își câștigă existența de pe urma permisului, iar alții depind de el ca să ajungă la serviciu.

Ordonanța 84/2024 îi nenorocește și pe bicicliști și pe cei care folosesc trotinete electrice. Dacă refuză testul rapid antidrog, ei sunt amendați cu cel puțin 990 de lei.

OUG dă liber și la testare direct în laboratoarele Poliției Române, nu doar la IML. Consiliul Superior de Medicină Legală [2], cel care coordonează analizele în acest moment, atrage atenția asupra acestei probleme și spune că poliția nu are personal calificat, nici laboratoare specifice pentru testare.

Semnează și tu pentru anularea acestei OUG abuzive!

***

Note:
[1] Europa-Libera-1000-de-romani-declarati-fals-pozitivi-la-droguri

[2] Punct de vedere CSML referitor la modificarea legislației privind circulația pe drumurile-publice

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donație! Dacă vrei să afli mai multe despre campanie, poți vedea acest video făcut de Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă.

El explică în video efectele dezastruoase ale OUG 84.