Către:
Ministra Justiției, Alina Gorghiu
Parlamentul României
Petiție
Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm modificarea legislației în vigoare pentru a proteja organizațiile neguvernamentale și cetățenii care apără în instanță interesul public. Vă cerem ca, la pierderea unui proces, ONG-urile să nu mai fie obligate să achite și cheltuielile de judecată ale părților adverse.
De ce este important?
Două organizații neguvernamentale au intrat recent în insolvență după ce au fost obligate la plata cheltuielilor de judecată ale părților adverse cu care s-au confruntat în instanță. Este vorba de Miliția Spirituală și Salvați Bucureștiul.
Cele două ONG-uri urmăreau rezolvarea unor probleme de interes public prin oprirea unor proiecte imobiliare abuzive sau pentru protejarea mediului. Au atacat în instanță avizele primite de o companie privată, au pierdut și instanța a decis că organizațiile vor plăti cheltuielile judiciare ale părții adverse.
De multe ori, companiile și instituțiile publice cu care se confruntă ONG-urile plătesc sume exorbitante firmelor de avocatură. O fac pentru că își permit să angajeze cei mai scumpi avocați de pe piață. Dar o fac și pentru a pune o povară financiară insuportabilă pentru organizațiile sau cetățenii care i-au chemat în instanță. O povară care, de multe ori, duce la moartea ONG-ului care nu are cum să achite acele sume.
În România, statul autorizează pe bandă rulantă proiecte cu consecințe catastrofale. Se aprobă mine care rad munți, hidrocentrale care seacă râuri sau exploatări forestiere care încalcă, flagrant, legea. Se aprobă dezvoltări urbanistice haotice sau chiar ilegale, făcute doar pentru profit, care mutilează orașele în care trăim.
În ultimii ani, ONG-urile sau cetățenii au reușit să atace în instanță și să blocheze anumite decizii păguboase. Așa s-au oprit proiecte imobiliare ilegale sau exploatări miniere cu consecințe catastrofale pentru mediu. Așa s-au salvat păduri.
Pentru a le permite să acționeze în continuare în apărarea interesului public e necesar ca statul să ia măsuri pentru a proteja aceste organizații.
O modificare legislativă, formulată de APADOR-CH, [1] care stipulează ca fiecare parte dintr-un proces să-și suporte cheltuielile de judecată ar proteja organizațiile sau cetățenii care încă mai luptă în instanță cu companiile private sau chiar cu statul.
Semnează și tu petiția pentru ca un proces pierdut de un ONG să nu mai însemne o condamnare la moarte pentru acea organizație.
Campanie derulată în parteneriat cu Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki
***
Surse:
[1] APADOR-CH, 18 ianuarie 2024: În România încă se aplică pedeapsa cu moartea