10.288 din 20.000 de semnături

Nu corporația face legislația. Semnează petiția!

Către:
Nicolae Ciucă, președintele PNL

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să retrageți sprijinul politic doamnei Cristina Trăilă. Aceasta este angajată de compania forestieră Schweighofer ca avocată. Din această cauză, nu are ce căuta în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, care decide textul final al noului Cod Silvic. Nu putem accepta ca o corporație ce prosperă din distrugerea pădurilor României să ne scrie, prin interpuși, legile.

De ce este important?

Textul noului Cod Silvic intră în dezbatere parlamentară în perioada imediat următoare. Membrii comisiilor Camerei Deputaților vor decide conținutul legilor care vor reglementa în ce cantitate și cum se taie pădurea din România. Printre acești deputați se numără și Cristina Trăilă, membru în Comisia Juridică, comisie de raport în cazul Codului Silvic.

Dar, principala sursă de venit a Cristinei Trăilă nu este activitatea de deputat, ci de avocat. A câștigat, în ultimii 3 ani, 3.575 milioane de lei din avocatură. Printre clienții ei se numără Schweighofer, firma austriacă aflată în centrul celor mai grave scandaluri privind tăierile ilegale de lemn din România. [1]

Comparativ, ca deputat, ea a câștigat doar 416 mii de lei. Nu putem permite ca un om care se îmbogățește din banii unei firme ce ne distruge pădurile să scrie și să voteze legile silvice.

Activitatea Cristinei Trăilă în Parlament nu poate fi separată de faptul că e plătită pentru a apăra interesele companiei Schweighofer. La cererea clienților săi, ea poate influența decisiv textul final al noului Cod Silvic. Ceea ce ar putea avea un impact devastator asupra pădurilor.

Semnează și tu petiția prin care îi cerem lui Nicolae Ciucă să-i retragă sprijinul politic „deputatei Schweighofer”. Asta o va face să-și piardă, automat, statutul de membru în Comisia Juridică și influența nocivă pe care o poate avea asupra legilor silvice.

***

Surse:
[1] andreiciurcanu[.]ro, 3 octombrie 2023: Despre genialitatea lemnului, comunicare și transparență

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru contribuția ta! Vom folosi donația pentru a promova petiția pe social media și prin reclame pe Google.
Astfel, putem crește rapid numărul semnatarilor petiției și să eliminăm din parlament lobby-ul hoților de lemne.

Avem puțin timp la dispoziție. Proiectul Codului Silvic este elaborat de parlamentari chiar luna aceasta. Și conține o serie întreagă de prevederi ce ridică sprâncenele.

Una dintre ele este legată de accesul nostru, al publicului, în păduri. Parlamentarii vor să ne interzică plimbările în natură prin introducerea unei prevederi cu dedicație.

Articolul cu pricina spune că „Proprietarii de păduri private pot restricționa accesul pedestru prin afișarea în loc vizibil a acestor restricții”. Adică ne vor interzice să ne plimbăm în aceste păduri. La fel de grav, jurnaliștii sau activiștii de mediu care vor încerca să cerceteze posibile tăieri ilegale nu vor mai putea investiga nici în pădurile private, nici în cele de stat.

Dacă și tu crezi că accesul în natură a publicului larg ar trebui garantat prin lege, nu restricționat, atunci semnează petiția „Vrem acces liber în păduri”.