16.164 din 50.000 de semnături

Către: 

Avocatul Poporului, Renate Weber,

Petitie

Noi, cetățenii acestei țări, cei pe care îi reprezentați din funcția de Avocat al Poporului, vă solicităm să contestați la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență a Guvernului privind Codul Administrativ. Vă cerem să analizați OUG și să acționați în interesul poporului, nu al politicienilor. Codul Administrativ adoptat prin Ordonanță de Urgență sfidează Constituția României și nu este dat în interesul cetățenilor, ci al baronilor locali, care primesc pensii speciale uriașe.

De ce este important

Update:Renate Weber a contestat, pe 28 august, Codul Administrativ la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR trebuie să decidă acum asupra constituționalității OUG privind Codul Administrativ. Curtea a dat primul termen pe 21 ianuarie, la 4 luni de la sesizare.

Prin acest Cod Administrativ, premierul le dă, cu dedicație, pensii speciale aleșilor locali: primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene. 

Aleșii locali vor primi pensii uriașe, pentru care nu au cotizat. Prevederea li se aplică tuturor primarilor și viceprimarilor care au ocupat aceste funcții începând din 1994. Inclusi aleșii locali condamnați, dar nu pentru fapte de corupție, vor primi acești bani.

Potrivit unei evaluări independente a lui Cătălin Teniță, de la Geek for Democracy, pensiile speciale ne vor costa peste 120 de milioane de euro în fiecare an. Adică echivalentul construcției a 10 spitale sau a 300 de școli.

CCR a stabilit încă din 2016 că pensiile speciale pentru primari sunt neconstituționale, astfel că Guvernul încalcă o decizie deja existentă a Curții.

În plină luptă pentru putere în interiorul PSD, Viorica Dăncilă le-a făcut cadou baronilor locali Codul Administrativ. Prin acest act adoptat de urgență,  PSD vrea să distrugă Administrația, de dragul baronilor locali. Asta după ce, până acum, a încercat să distrugă Justiția.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Codul Administrativ în noiembrie 2018 și l-a trimis înapoi Parlamentului, pentru a relua circuitul legislativ și a îl trece prin cele două Camere. Parlamentul ar fi trebuit să pună legea în acord cu decizia CCR.  Guvernul a nesocotit decizia CCR și a preluat actul normativ. Astfel, Guvernul Dăncilă a încălcat Constituția României.

Conform art. 115 din Constituție, „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora”.

Codul Administrativ trebuie să fie elaborat de Parlament și dezbătut public, având în vedere importanța și impactul acestuia. 

În plus, nu se justifică urgența acestei ordonanțe, din moment ce Codul Administrativ înglobează sute de reglementări care sunt deja incluse în alte legi. 

O altă problemă esențială este punerea în pericol a patrimoniului. După aprobarea OUG, deciziile privind patrimoniului vor fi luate prin votul a 50%+1 din numărul consilierilor locali în funcție, nu prin votul a două treimi, ca până acum.

De aceea, în calitate de reprezentant al cetățenilor României, este important să țineți cont de solicitările societății civile și ale sindicatelor din Administrație, nu de solicitările partidului care v-a votat ca Avocat al Poporului. 

Demonstrați-ne că luptați pentru interesele cetățenilor și că sunteți independentă! 

Contribui și tu?

Susține și tu campania Renate Weber, fii Avocatul Poporului, nu al baronilor locali! Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare în social media, astfel încât mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți oameni care să semneze și să pună presiune.

Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Contribui și tu cu 10 lei? 

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Următorul pas: dă de veste

Am semnat ca Avocatul Poporului să conteste la CCR Codul Administrativ, dat prin Ordonanță de Urgență de Guvernul Dăncilă, cu dedicație pentru aleșii locali, semnează și tu!

 

Mulţumim că eşti alături de noi! 

Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici