Către:
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României
Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii
Petiție
Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să permiteți accesul organizațiilor pentru drepturile omului (watchdog) în centrele rezidențiale pentru vârstnici și persoane cu dizabilități.
De asemenea, vrem ca persoanele din aceste centre să aibă acces la un mecanism adaptat de raportare și sancționare a abuzurilor (de ex: acces la telefon), așa cum există în penitenciare. Altfel, acești oameni vulnerabili vor fi în continuare înfometați, bătuți și exploatați de cei care primesc zeci de mii de euro pe lună pentru a-i îngriji.
De ce este important?
Update 14 septembrie 2023: Campania s-a încheiat: semnăturile fost depuse printr-o audiență publică la Ministerul Muncii. Solicitările petiției au fost introduse în proiectul care modifică Legea Asistenței Sociale.
***
În urma unei serii de investigații realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media [1], procurorii DIICOT au descins în mai multe centre private pentru vârstnici din Ilfov. Acuzațiile sunt de crimă organizată, trafic de persoane, rele tratamente și exploatare a persoanelor din centre. În ancheta procurorilor apare sora Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, și consiliera Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe.
Investigațiile au la bază rapoarte de monitorizare făcute de Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Organizația a vizitat căminele groazei din Ilfov și a documentat tratamentele inumane și degradante la care au fost supuși adulții și vârstnicii privați de libertate împotriva voinței lor. Mulți dintre ei erau subnutriți, murdari, în camere pline de ploșnițe, fără acces la servicii în comunitate. Foști angajați au declarat că beneficiarii erau obligați să muncească și erau bătuți dacă refuzau. Pentru ca, mai apoi, să fie lăsați, pur și simplu, să moară.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a vizitat neanțunțat sute de centre în ultimii douăzeci de ani și a sesizat toate autoritățiile competente, inclusiv CEDO.
Din referatul procurorilor aflăm că victimele erau cazate în imobile care nici măcar nu erau racordate la rețeaua de canalizare. Iar în situațiile în care fosa septică refula, victimele erau puse să care dejecțiile cu găleata. [2]
Alături de Centrului de Resurse Juridice îi cerem urgent prim-ministrului, Marcel Ciolacu, să permită accesul organizațiilor de monitorizare în centre. De asemenea, persoanele din aceste instituții au nevoie de un mecanism de plângeri către Poliție și Parchet, adaptat nevoilor specifice ale solicitantului.
Semnează petiția acum!
Petiție în parteneriat cu:
Surse:
[1] Buletin de București: „Lagărele” Ilfovului. Când e soră lângă „soră”…
[2] Buletin de București: STENOGRAME | „Lagărele” Ilfovului: Victimele, unele „mâncate de viermi”, și-au cărat cu găleata dejecțiile, au fost bătute iar porțiile de mâncare „reduse la două felii de pâine cu margarină”