12.721 din 20.000 de semnături

Către:
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să asigurați finanțare pentru distribuirea de mijloace contraceptive - pilule de urgență, prezervative, sterilete. Sunt 10 ani de când Guvernul nu mai alocă bani pentru sănătatea sexuală și reproductivă. Lipsa accesului la contracepție gratuită a dus la creșterea numărului de mame minore, a procentului mortalității materne, a numărului de copii abandonați și a cazurilor de infecții cu transmitere sexuală. [1]

De ce este important?

România dă aproape jumătate din numărul de mame minore din UE. Unul din zece bebeluși din România este născut de o mamă adolescentă.

Tot România este țara cu cea mai rată de abandon de copii din UE. În medie, an de an, aproximativ 9.000 de copii sunt abandonați. Mulți sunt născuți de mame minore, care nu au posibilități financiare ca să-i crească. Acești copii abandonați ajung în grija statului, iar costurile pentru creșterea și integrarea lor sunt imense.

A crescut și răspândirea bolilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor, sifilisul are cea mai ridicată incidență. [2]

Medicii și specialiștii au lansat repetate apeluri pentru distribuirea contraceptivelor gratuite prin cabinete de planificare familială, medici de familie, medici şcolari, medici ginecologi sau prin farmacii.

În replică, Ministerul Sănătății a răspuns că există 120 de cabinete de planificare familială funcționale.

Realitatea arată că doar 2 din cele 120 au putut să distribuie gratuit contraceptive, și asta din fonduri locale, potrivit unui studiu de evaluare a sănătății reproducerii, realizat de către Institutul Național de Sănătate a Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” în 2016.

Ține de Guvern să aloce fonduri pentru contracepție.

Cu suficient de multă presiune publică, acest lucru s-ar putea întâmpla chiar la următoarea rectificare bugetară.

Cere și tu Guvernului să protejeze femeile, tinerii și populația vulnerabilă de sarcini nedorite și răspândirea infecțiilor sexuale. Semnează acum petiția!

***

Note:
[1] scrisoare deschisă semnată de Asociaţia Moaşelor Independente, Centrul FILIA, Asociaţia SEXUL vs BARZA, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociaţia E-Romnja şi Asociaţia de Planificare Familială şi Sănătatea Reproducerii din România, cu susţinerea a 214 organizaţii din România şi de la nivel european
[2] Știrile ProTV, 12 martie 2024: Epidemie rușinoasă în România. Cazurile au crescut cu 58%: „Tinerii sunt mai afectați”. Județul surpriză din top

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Am primit donația ta! O vom folosi în mod responsabil. Și te vom ține la curent cu activitatea noastră, pentru ca tu să știi ce facem cu resursele tale.

Într-o lume ideală, dragostea și dedicarea ar fi suficiente pentru a crește un copil. În realitatea românească, însă, ca să crești un copil ai nevoie de cel puțin 1.200 de lei pe lună, doar pentru nevoile de bază ale acestuia. Și doar în primul său an de viață.
Pe măsură ce copilul crește, costurile explodează și ajung la suma astronomică de 600.000 de lei, până la majorat. [1]

Suportul statului pentru părinți este insuficient. După primii doi ani de viață ai copilului, când indemnizația de maternitate încetează, familiile sunt lăsate pe cont propriu, într-o luptă acerbă pentru acoperirea nevoilor fundamentale ale copiilor lor.

Dacă și tu crezi că un copil se crește cu iubire, dar și cu bani, semnează petiția „Vrem taxe mai mici pentru angajații cu copii”.


Note:
[1] Clubul Copiilor, 2024 analiză cost: Costul Minim al Creșterii unui Copil în România: O Analiză Detaliată a Nevoilor Esențiale pentru Dezvoltarea Fizică, Cognitivă și Emoțională