Către:
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu
Petiție
Noi, tinerii care semnăm această petiție, vă cerem să finanțați distribuirea de mijloace contraceptive. Mulți dintre noi nu-și permit cheltuieli constante pentru contraceptive. Iar acest lucru a dus la creșterea numărului de mame minore și la o creștere alarmantă a infecțiilor cu transmitere sexuală. [1]
De ce este important?
Mai demult, statul oferea gratuit mijloace de contracepție. Acum, acestea au devenit o cheltuială directă pentru adolescenți. Pilula de urgență costă minimum 50 de lei. Contraceptivele orale costă zeci de lei în fiecare lună. Un prezervativ costă aproape 4 lei. Prețul unui sterilet ajunge la câteva sute de lei.
Mulți tineri nu-și permit aceste costuri sau nu sunt conștienți de riscuri și preferă să nu cheltuie banii. Dar probabil că ar folosi mijloace contraceptive dacă le-ar primi gratuit.
În lipsa accesului la mijloace contraceptive, România a devenit țara cu cele mai multe mame adolescente din Uniunea Europeană. Și nu doar atât. Și bolile cu transmitere sexuală se răspândesc alarmant, cu sifilisul în top. [2]
Accesul la mijloacele de contracepție ar trebui să fie un drept fundamental, nu un lux. Iar pilulele și prezervativele să se distribuie gratuit, așa cum se întâmplă deja în Franța, Italia, Belgia sau Spania.
În România, Guvernul nu a alocat nici în bugetul din 2024 fondurile necesare pentru mijloace contraceptive. Sănătatea reproductivă nu există pe agenda publică a premierului Marcel Ciolacu și nici pentru miniștrii din cabinetul său.
Cu destulă presiune publică, putem schimba asta! Și la următoarea rectificare bugetară, Guvernul să aloce fonduri pentru sănătatea sexuală și reproductivă.
Dar, pentru ca presiunea să se simtă, fii și tu vocea schimbării! Cere și tu Guvernului finanțare pentru distribuirea gratuită a contraceptivelor pentru tinerii din România.
Semnează acum petiția!
***
Note:
[1] scrisoare deschisă semnată de Asociaţia Moaşelor Independente, Centrul FILIA, Asociaţia SEXUL vs BARZA, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociaţia E-Romnja şi Asociaţia de Planificare Familială şi Sănătatea Reproducerii din România, cu susţinerea a 214 organizaţii din România şi de la nivel european
[2] Știrile ProTV, 12 martie 2024: Epidemie rușinoasă în România. Cazurile au crescut cu 58%: „Tinerii sunt mai afectați”. Județul surpriză din top