20.156 din 50.000 de semnături

Către: Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban

Președintele Senatului, Anca Dragu

Petiție

Încă o femeie a fost omorâtă de agresor cu speranța că ordinul de protecție o va apăra. Încă o victimă a violenței în familie a fost ucisă și nu s-a schimbat nimic. În continuare atacatorii umblă liberi, fără să fie monitorizați electronic.

Vă solicităm să adoptați de urgentă Proiectul de lege privind brățările electronice [1] înregistrat la Camera Deputaților cu nr. 129/2020. 

Pentru ca ordinele de protecție să aibă valoare, este absolut necesar ca agresorii să fie monitorizați de Poliție prin intermediul brățărilor electronice. 

Semnează acum petiția prin care cerem brățări electronice pentru agresori!

De ce este important?

Update 1 aprilie 2020: Inițiativa a ajuns la Camera Deputaților.

Update 12 martie 2020: Proiectul de lege pentru monitorizarea electronică a primit raport favorabil din partea Comisiilor de specialitate din Senat. După ce va fi adoptat de plenul Senatului (cel târziu în 22 aprilie), va ajunge în Camera Deputaților. Proiectul se află în procedură de urgență.

***

În decembrie 2019, Proiectul de lege privind brățările electronice a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere. Cei care ar trebui să dezbată proiectul își permit să aștepte, însă victimele violenței domestice nu dispun de acest lux.

Încă o femeie a murit vineri, 7 februarie, înjunghiată de soțul său. Femeia era din Ilfov, avea un ordin de protecție împotriva partenerului și se afla în proces de divorț. [2]

Același sfârșit l-a avut și Nicoleta Botan în 2018. Aceasta a murit înjunghiată de soțul său, „protejată” de ordinul de protecție. Crima s-a întâmplat la grădinița în care Nicoleta lucra.

Chiar dacă au ordine de protecție, victimele violenței domestice sunt omorâte de agresori. Fără brățări electronice pentru agresori, ordinele de restricție sunt simple hârtii. 

În 2019 polițiștii au emis la nivel național 7 986 de ordine de protecție provizorii (valabile 5 zile). [3] Iar instanțele judecătorești au emis 7 899 de ordine de protecție, dintre acestea 1/3 au fost încălcate. 

În teorie, după ce emit aceste ordine de protecție, polițiștii ar trebui să verifice dacă agresorii respectă limitele teritoriale. În realitate, acest lucru se întâmplă foarte rar pentru că nu sunt suficiente resurse umane (un polițist se ocupă de sute de dosare și are cazuri și pe teren). [4]

Într-un caz de violență domestică în care agresorul ar avea dispozitiv de monitorizare și s-ar apropia de persoana agresată, sistemul de monitorizare ar genera o alertă vizibilă pentru polițiști. Astfel, autoritățile ar ști când atacatorul a încălcat limita teritorială stabilită de ordinul de protecție și ar putea să intervină rapid pentru ca victimele să fie protejate în mod real.

Până când agresorii nu vor fi monitorizați prin intermediul brățărilor electronice, victimele vor muri de mâna agresorilor, protejate doar de niște hârtii.

 

Note:

[1] Proiectul de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale se aplică pentru controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, arest la domiciliu, ordin de protecție provizoriu și ordin de protecție, ordin european de protecție și supravegherea la distanță a deținuților, mai.gov.ro

[2] O femeie a fost înjunghiată mortal de soțul ei, în Chitila, stirileprotv.ro

[3] Comunicat IGPR, politiaromana.ro

[4] Dincolo de tăcere, dor.ro

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta.