29.171 din 50.000 de semnături

Către: Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban

Președintele Senatului, Anca Dragu

Petiție

În fiecare an, victime ale violenței domestice mor, cu speranța că ordinele de protecție le vor apăra. 

Vă solicităm să adoptați de urgentă Proiectul de lege privind brățările electronice [1] înregistrat la Camera Deputaților cu nr. 129/2020. 

Pentru ca ordinele de protecție să aibă valoare, este absolut necesar ca agresorii să fie monitorizați de Poliție prin intermediul brățărilor electronice. 

Semnează acum petiția prin care cerem brățări electronice pentru agresori!

De ce este important?

Update 21 aprilie 2021: Campania s-a încheiat cu o victorie. Proiectul de lege a fost votat în unanimitate de Camera Deputaților.

Update 13 aprilie 2021: Deputații din comisiile de fond au făcut raport favorabil și l-au adoptat în unanimitate. Urmează votul final în plenul Camerei Deputaților, camera decizională.

Update 1 aprilie 2020: Inițiativa a ajuns la Camera Deputaților. Comisia Juridică și cea de Apărare au termen până pe 30 aprilie 2020 să dezbată proiectul.

Update 12 martie 2020: Proiectul de lege pentru monitorizarea electronică a primit raport favorabil din partea Comisiilor de specialitate din Senat. După ce va fi adoptat de plenul Senatului (cel târziu în 22 aprilie), va ajunge în Camera Deputaților. Proiectul se află în procedură de urgență.

***

În decembrie 2019, Proiectul de lege privind brățările electronice a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere. Cei care ar trebui să dezbată proiectul își permit să aștepte, însă victimele violenței domestice nu au acest lux.

Încă o femeie a murit în 2019 înjunghiată de soțul său. Cu toate că aceasta avea ordin de protecție, agresorul l-a încălcat de mai multe ori, fără să fie reținut de Poliție. [2]

Același sfârșit l-a avut și Nicoleta Botan în 2018. A murit înjunghiată de partener, cu toate că era „protejată” de un ordin de protecție. 


Fără brățări electronice pentru agresori, ordinele de protecție sunt simple hârtii. 

În 2020, judecătorii au emis la nivel național 8 210 de ordine de protecție [3]. Dintre acestea, 30% au fost încălcate (același procent în ultimii 3-4 ani).

În teorie, după ce emit aceste ordine de protecție, polițiștii ar trebui să verifice dacă agresorii respectă limitele teritoriale. În realitate, acest lucru se întâmplă foarte rar, pentru că nu sunt suficiente resurse umane (un polițist se ocupă de sute de dosare și are cazuri și pe teren). [4]

Într-un caz de violență domestică în care agresorul ar avea dispozitiv de monitorizare și s-ar apropia de victimă, sistemul de monitorizare ar genera o alertă vizibilă pentru polițiști. Astfel, ar ști când atacatorul a încălcat limita teritorială stabilită de ordinul de protecție și ar putea să intervină rapid pentru ca victimele să fie protejate în mod real.

Până când agresorii nu vor fi monitorizați prin intermediul brățărilor electronice, victimele vor muri, protejate doar de niște hârtii.

 

Note:

[1] Proiectul de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale se aplică pentru controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, arest la domiciliu, ordin de protecție provizoriu și ordin de protecție, ordin european de protecție și supravegherea la distanță a deținuților, mai.gov.ro

[2] O femeie a fost înjunghiată mortal de soțul ei, în Chitila, stirileprotv.ro

[3] Comunicat IGPR, politiaromana.ro

[4] Dincolo de tăcere, dor.ro

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.