15.950 din 20.000 de semnături

Către: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu

Petiție

Încă o femeie a fost omorâtă de agresor cu speranța că ordinul de protecție o va apăra. Încă o victimă a violenței în familie a fost ucisă și nu s-a schimbat nimic. În continuare atacatorii umblă liberi, fără să fie monitorizați electronic.

Vă solicităm să adoptați de urgentă Proiectul de lege privind brățările electronice [1] înregistrat la Senatul României cu B558/2019.

Pentru ca ordinele de protecție să aibă valoare, este absolut necesar ca agresorii să fie monitorizați de Poliție prin intermediul brățărilor electronice. Ordinul de protecție pentru victimele violenței domestice nu este de ajuns.

Semnează acum petiția prin care cerem brățări electronice pentru agresori!

De ce este important?

Update 12 martie: Proiectul de lege pentru monitorizarea electronică a primit raport favorabil din partea Comisiilor de specialitate din Senat. După ce va fi adoptat de plenul Senatului (cel târziu în 22 aprilie), va ajunge în Camera Deputaților. Proiectul se află în procedură de urgență.

***

În decembrie 2019, Proiectul de lege privind brățările electronice a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere. Cei care ar trebui să dezbată proiectul își permit să aștepte, însă victimele violenței domestice nu dispun de acest lux.

Încă o femeie a murit vineri, 7 februarie, înjunghiată de soțul său. Femeia era din Ilfov, avea un ordin de protecție împotriva partenerului și se afla în proces de divorț. [2]

Același sfârșit l-a avut și Nicoleta Botan în 2018 în grădinița în care lucra. Aceasta a murit înjunghiată de soțul său, „protejată” de ordinul de protecție. Crima s-a întâmplat în timp ce copiii lor erau în aceeași clădire, un etaj mai jos.

Victimele violenței domestice sunt omorâte de agresori, cu tot cu ordin de protecție emis. Singur, ordinul de protecție este doar o simplă hârtie. Fără brățări electronice pentru agresori și persoana protejată, ordinele de restricție nu sunt suficiente.

În 2019 polițiștii au emis la nivel național 7 986 de ordine de protecție provizorii (valabile 5 zile). Dintre acestea, 2 958 au fost transformate în ordine de protecție. [3]

În teorie, după ce emit aceste ordine de protecție, polițiștii ar trebui să verifice dacă agresorii respectă limitele teritoriale. În realitate, acest lucru se întâmplă foarte rar pentru că nu sunt suficiente resurse umane (un polițist se ocupă de sute de dosare și are cazuri și pe teren). [4]

Într-un caz de violență domestică în care agresorul ar avea dispozitiv de monitorizare și s-ar apropia de persoana agresată, sistemul de monitorizare ar genera o alertă vizibilă pentru polițiști. Astfel, autoritățile ar ști când atacatorul a încălcat limita teritorială stabilită de ordinul de protecție și ar putea să intervină rapid pentru ca victimele să fie protejate în mod real.

Până când agresorii nu vor fi monitorizați prin intermediul brățărilor electronice, victimele vor muri de mâna agresorilor, protejate doar de niște hârtii.

 

Note:

[1] Proiectul de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale se aplică pentru controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, arest la domiciliu, ordin de protecție provizoriu și ordin de protecție, ordin european de protecție și supravegherea la distanță a deținuților, mai.gov.ro

[2] O femeie a fost înjunghiată mortal de soțul ei, în Chitila, stirileprotv.ro

[3] Comunicat IGPR, politiaromana.ro

[4] Dincolo de tăcere, dor.ro

Contribui și tu?

Susține și tu campania Brățări electronice pentru infractori. Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare în social media și acțiuni de promovare în offline, pentru a pune eficient presiune pe autorități.

Astfel, cauza noastră va convinge cât mai mulți oameni să ni se alăture. Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Dacă și tu crezi că nu trebuie să mai așteptăm până când următoarea victimă să aibă de suferit, implică-te acum! Orice contribuție contează și ne poate ajuta.

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă, în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. 


Următorul pas: dă de veste

Am semnat pentru că avem nevoie de brățări electronice pentru infractori. Victimele violenței domestice au nevoie de protecție reală. Fără implicarea fiecăruia dintre noi, nu vom reuși să facem Parlamentul să ne asculte. Semnezi și tu?