17.902 din 50.000 de semnături

Către: Parlamentul României

Petiție

Stimați parlamentari,

Bugetul care a fost adoptat în Guvern este ZERO pentru copiii cu dizabilități. Vă solicităm să respingeți bugetul în forma actuală și să luați în calcul faptul că, în România, sunt peste 72.000 de copii cu dizabilități. 50.000 dintre aceștia au nevoie de asistent personal. De aceea, vă cerem să respingeți bugetul în forma actuală și să cereți alocarea banilor în bugetul central pe 2019. Legea 448/2006 prevede clar că fondurile pentru persoane cu dizabilități se alocă de la nivel central. Nu puteți adopta un buget care încalcă legea și chiar măsurile programului de guvernare asumat de coaliția PSD/ALDE, în care se prevede că va asigura finanțarea pentru persoanele cu dizabilități.

UPDATE: Bugetul zero a fost adoptat de către Guvern!

Bugetul central, care nu prevede niciun leu pentru persoanele cu dizabilități și orfelinate, a fost adoptat. Banii ar trebui plătiți, dacă legea trece de Parlament, din bugetul administrației locale. Prin urmare, cerem Parlamentului respingerea legii bugetului în forma actuală sau modificarea prevederilor legate de banii pentru adulții și copiii cu dizabilități.

De ce este important?

În proiectul de buget pe 2019, bugetul pentru copiii și adulții cu dizabilități, pentru funcționarea centrelor pentru copii cu dizabilități și orfelinatelor este ZERO. Guvernul a pasat responsabilitatea în curtea primăriilor, dar nu a luat în calcul faptul că sunt primării care nu au buget nici pentru a se gospodări. În plus, este necesar un buget clar și specific, care să fie folosit doar pentru plata indemnizațiilor părinților care au în grijă copii cu dizabilități și pentru funcționarea centrelor de plasament. 

Acest lucru pune în pericol viața a sute de mii de oameni și de copii din țara asta. Știm din experiență că primăriile, oricum, cu foarte mare greutate dislocau acești bani care veneau de la nivel central. Situația era oricum gravă. Iar acum, tăind acești bani cu destinație specifică către aceste zone vulnerabile, ne pun într-un foarte mare pericol”, spune Madalina Turza, de la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Ministrul de finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, și-a asumat public, după o întânire cu zeci de părinți ai unor copii cu dizabilități, că va modifica proiectul de buget, că va introduce fondul pentru dizabilitate și va asigura fondurile CAS pentru decontarea terapiilor. Apoi ministrul nu a mai făcut nimic. N-a mai răspuns nici măcar la telefon și nu a modificat proiectul de buget. Haideți să îi arătăm că suntem mulți cei cărora ne pasă și vrem să fie respectate drepturile copiilor și adulților cu dizabilități. 

Următorul pas: dă de veste

I-am cerut Parlamentului respingerea proiectului de buget care prevede ”ZERO BUGET PENTRU ASISTENȚA SOCIALĂ ȘI PROTECȚIA COPILULUI”! Cere-le și tu! #Solidaritate #Buget2019

Contribui și tu?

Susține și tu campania URGENT: Vrem alocare bugetară pentru copiii cu dizabilități. Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare pentru a populariza această campanie și a convinge Parlamentul să respingă proiectul de buget pentru 2019 în forma actuală.

Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Contribui și tu cu 10 lei? 

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem pune presiune pe autorități să rezolve rapid problema.


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici