Către:
Raluca Turcan, Ministra Culturii
Petiție
Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să demarați o evaluare de urgență a tuturor cabanelor montane istorice și protejarea lor prin includerea în Lista monumentelor istorice.
De ce este important?
Cabana Valea Sâmbetei, una dintre cele mai cunoscute din munții României, a fost parțial demolată. S-a întâmplat asta pentru că, în acest moment, nimic nu protejează vechile cabane turistice din munții României.
Proprietarii au decis că această cabană era „prea mucegăită și cu igrasie”. [1] Au făcut un proiect nou de cabană, iar pe cea veche au decis să o pună la pământ.
Cabana Valea Sâmbetei face parte din șirul cabanelor construite în munții României începând cu 1890. Multe dintre acestea au fost deja parțial distruse de lucrări inadecvate de renovare. Unele au fost chiar demolate.
Există, însă, numeroase exemple de cabane montane istorice nealterate grav de lucrări de „modernizare”. Acestea trebuie identificate, starea lor de conservare trebuie evaluată de specialiști și apoi puse sub protecție prin clasarea lor ca monument istoric.
Includerea unei clădiri în lista monumentelor istorice reprezintă certificarea unei valori culturale deosebite și oferă un grad de protecție ridicat pentru acel imobil. Orice intervenție asupra clădirii se va face doar cu avizul specialiștilor. [2] Demolarea sau renovarea precară a clădirilor va fi, astfel, evitată. Se vor putea bucura de ele, într-o formă cât mai apropiată de cea inițială, și copiii noștri.
Semnează și tu petiția prin care le cerem autorităților să identifice cabanele montane care pot fi declarate monumente istorice și să le pună, urgent, sub protecție.
Campanie realizată în colaborare cu „Ambulanța pentru monumente”.
***
Surse:
[1] Turnul Sfatului, februarie 2024 - Se demolează cabana de pe Valea Sâmbetei, din Munții Făgăraș. ”
[2] www[.]studiuistoric[.]ro/a/procedura-clasare-cladire-monument-istoric-pe-scurt