25.132 din 50.000 de semnături

Către: Camera Deputaților

Petiție

Stimați deputați, Vă rog să votați pentru interzicerea cianurii în minerit în România. Prin adoptarea Pl-x nr. 429/2007 și Pl-x nr. 594/2013 vom evita posibilitatea producerii unor dezastre ecologice, cunoscute în România şi în Europa datorită accidentelor miniere de la Certej (1971) și Baia Mare (2000). Proiectele de lege au drept scop asigurarea unui viitor fără riscuri, mai curat şi sănătos pentru cetăţenii români, conform principiului european al precauţiei. Mineritul cu cianuri este o tehnologie învechită care produce sărăcirea comunităților. Stimați deputați, vă solicit să votați pentru interzicerea cianurii și astfel să puneți capăt mineritului toxic.

De ce este important?

Cianura a ajuns pe masa deputaților. Interzicerea cianurii este acum posibilă prin votul Parlamentului.

Update: Pe 21 februarie 2017, proiectul de lege privind interzicerea cianurii a apărut pe ordinea de zi a Comisiei de mediu și echilibru ecologic. Presiunea trebuie să continue.

Update: Pe 26 decembrie 2016, Guvernul României a trimis Parlamentului punctul său de vedere propunând un moratoriu pe zece ani privind folosirea cianurii. 

Update: Pe 27 august 2016, Ministerul Culturii s-a alăturat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, și susţine interzicerea utilizării cianurii în minerit.

Update: Pe 21 aprilie 2016, ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat că a transmis Guvernului României punctul său de vedere, prin care susține adoptarea proiectului de lege de interzicere a cianurii.

Update: Pe 2 și 3 decembrie 2015 propunerea de lege s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, având raport de respingere. Mobilizarea extraordinară a mii de cetățeni, care și-au contactat în aceste două zile deputații, a făcut ca legea să fie retrimisă la Comisia de Industrii pentru un nou raport. De asemenea, se așteaptă ca Guvernul Cioloș să emită un nou punct de vedere, actualizat, pe acest subiect.

După 8 ani, legea anti-cianură a ajuns în Camera Deputaților pentru vot final. Roșia Montană, Certej, Băița Crăciunești, Baia Mare, Rovina, în total 12 proiecte miniere aurifere cu cianuri ar urma să fie supuse aprobării pe teritoriul României în următorii ani. Munții Apuseni s-ar putea transforma treptat în peisaj selenar, dacă nu acționăm acum!

Proiectul de lege, inițiat în 2007, a fost rapid ascuns în sertarele Parlamentului datorită presiunii companiilor miniere. Au fost necesari opt ani ca legea anti-cianură să fie repusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, dar de această dată Guvernul României cere respingerea ei.

În 2013, un proiect de lege cu conținut aproape identic a fost inițiat de 40 de parlamentari români. Și acesta este în prezent discutat de Parlamentul României.

Știm că exploatările miniere și cianura sunt strâns legate de corupție și decizii politice aleatorii. Am văzut prea multe accidente miniere în ciuda faptului că atât companiile, cât și politicienii, promit cele mai ‘bune tehnologii’ și proiecte ‘fără cusur’ . Refuzăm să acceptăm ca o substanță chimică otrăvitoare precum cianura să fie permisă în țara noastră, în comunități dens populate. O lingură de soluție de cianură de 2% va ucide o ființă umană și accidentele miniere recurente ne-au arătat impactul devastator asupra naturii.

Împreună am determinat Guvernul României în 2013 să-și anuleze planurile de distrugere a Roșiei, dar noi comunități se confruntă cu aceleași pericole. Roșia Montană, Certej sau Baia Mare nu vor fi niciodată în siguranță și lupta noastră, comună, niciodată pe deplin câștigată fără interzicerea cianurii în minerit.

Cere deputaților să interzică cianura!

Petiție realizată în parteneriat cu:

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

De cele mai multe ori, exploatările miniere și cianura sunt strâns legate de corupție și decizii politice aleatorii peste tot în lume. Numeroase accidente miniere au loc în ciuda faptului că atât companiile, cât și politicienii, promit cele mai ‘bune tehnologii’ și proiecte ‘fără cusur’.
Cetățenii din România cer ca această substanță chimică otrăvitoare să nu mai fie permisă în țara noastră, în comunități dens populate. Cianura are o toxicitate ridicată și poate duce rapid la moarte.

***

de-clic.ro este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către de-clic sunt solide, şi sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem interzice cianura în minerit.


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici