24.282 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Tánczos Barna - Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

 

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să realizați un sistem public de alertare cu ajutorul imaginilor satelitare, care să semnaleze când există tăieri de pădure în zone neautorizate. În acest scop, vă solicităm să lansați, până la sfârșitul anului, licitația pentru achiziționarea de hărți satelitare.

Doar făcând apel la tehnologia mileniului în care trăim, putem opri jaful din păduri.

De ce este important?

Fiecare zi care trece fără ca pădurile să fie păzite cu ajutorul imaginilor din satelit e un serviciu făcut mafiei lemnului. 

 

Dar, din păcate, realizarea sistemului public de alertare satelitară, în caz de despăduriri ilegale, pare a fi  abandonată de Guvern. Acest sistem modern de depistare a tăierilor ilegale ar putea oferi imagini detaliate ale zonelor împădurite. Dacă exploatarea forestieră apare în zone în care nu există emise autorizații de exploatare, un sistem informatic alertează automat organele de pază.

 

Identificarea tăierilor ilegale depinde, în acest moment, de prezența fizică a personalului silvic în pădure. Pot trece săptămâni, chiar luni, până când este descoperită o exploatare neautorizată. În acest timp, hoții pot șterge urma lemnului furat. Cu ajutorul alertelor satelitare, descoperirea activității hoților de lemn s-ar putea face chiar în aceeași zi.

 

Odată realizat, sistemul public de alerte satelitare ar permite activiștilor de mediu, jurnaliștilor și tuturor celor ce iubesc pădurea să vadă unde se taie pădurea ilegal. Am putea pune presiune pe autorități să investigheze posibilele ilegalități și să ne informeze cu privire la rezultatele anchetelor. 

Din păcate, a trecut un an de când ministrul Mediului ne-a promis [1] monitorizarea pădurilor cu ajutorul satelitului. Dar, până acum, nu a fost lansată nici măcar licitația pentru cumpărarea imaginilor satelitare.

 

Acum, înainte de alegeri, este cel mai bun moment să le aducem aminte celor din Guvern de promisiunea făcută imediat după preluarea puterii, acum un an. Dar trebuie să fim zeci de mii pentru ca presiunea publică să funcționeze. Zeci de mii de oameni care vor merge la vot în câteva săptămâni și care le cer politicienilor ca pădurile să fie monitorizate cu ajutorul sateliților.

 

Semnează și tu petiția prin care cerem Guvernului să nu mai amâne realizarea sistemului de alerte satelitare privind tăierile ilegale.

[1] declic.[ro], Comunicat comun de presă al organizatorilor Marșului pentru păduri, 4 noiembrie, 2020
Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. 


Următorul pas: dă de veste