28.410 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să realizați un sistem public de alertare cu ajutorul imaginilor satelitare, care să semnaleze când există tăieri de pădure în zone neautorizate. În acest scop, vă solicităm să lansați, urgent, licitația pentru achiziționarea de hărți satelitare.

Doar făcând apel la tehnologia mileniului în care trăim, putem opri jaful din păduri.

De ce este important?

Update - iulie 2023:

Avem un nou ministru al Mediului. Îi cerem să ne spună cât mai avem de așteptat până sistemul de monitorizare satelitară a tăierilor de păduri va deveni realitate.

Update - ianuarie 2021:

Monitorizarea satelitară a tăierilor de păduri a primit finanțare prin PNRR.

***

Textul inițial al petiției

Fiecare zi care trece fără ca pădurile să fie păzite cu ajutorul imaginilor din satelit e un serviciu făcut mafiei lemnului.

Dar, din păcate, realizarea sistemului public de alertare satelitară, în caz de despăduriri ilegale, pare a fi  abandonată de Guvern. Acest sistem modern de depistare a tăierilor ilegale ar putea oferi imagini detaliate ale zonelor împădurite. Dacă exploatarea forestieră apare în zone în care nu există emise autorizații de exploatare, un sistem informatic alertează automat organele de pază.

Identificarea tăierilor ilegale depinde, în acest moment, de prezența fizică a personalului silvic în pădure. Pot trece săptămâni, chiar luni, până când este descoperită o exploatare neautorizată. În acest timp, hoții pot șterge urma lemnului furat. Cu ajutorul alertelor satelitare, descoperirea activității hoților de lemn s-ar putea face chiar în aceeași zi.

Odată realizat, sistemul public de alerte satelitare ar permite activiștilor de mediu, jurnaliștilor și tuturor celor ce iubesc pădurea să vadă unde se taie pădurea ilegal. Am putea pune presiune pe autorități să investigheze posibilele ilegalități și să ne informeze cu privire la rezultatele anchetelor.

Din păcate, a trecut un an de când ministrul Mediului ne-a promis [1] monitorizarea pădurilor cu ajutorul satelitului. Dar, până acum, nu a fost lansată nici măcar licitația pentru cumpărarea imaginilor satelitare.

Acum, înainte de alegeri, este cel mai bun moment să le aducem aminte celor din Guvern de promisiunea făcută imediat după preluarea puterii, acum un an. Dar trebuie să fim zeci de mii pentru ca presiunea publică să funcționeze. Zeci de mii de oameni care vor merge la vot în câteva săptămâni și care le cer politicienilor ca pădurile să fie monitorizate cu ajutorul sateliților.

Semnează și tu petiția prin care cerem Guvernului să nu mai amâne realizarea sistemului de alerte satelitare privind tăierile ilegale!

Note:
[1] declic.[ro], Comunicat comun de presă al organizatorilor Marșului pentru păduri, 4 noiembrie, 2020

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.

 

Următorul pas: dă de veste