35.016 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Parlamentul României

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să țineți cont de obiecțiile Președintelui Klaus Iohannis și ale Asociației Peisagiștilor din România și să opriți mutilarea spațiilor verzi. Eliminați amendamentele toxice din Legea privind modificarea Legii nr. 24/2007 de reglementare și administrare a spațiilor verzi din intravilanul localităților. Textul legii conține prevederi grave, care pot duce la distrugerea ireversibilă a parcurilor și a altor zone verzi din orașe.

De ce este important?

Update 14 septembrie 2023: Declic și alte 33 de organizații neguvernamentale au semnat o scrisoare comună prin care le cerem deputaților să spună nu amendamentelor care fac posibilă schimbarea încadrării spațiilor verzi private. Astfel, în București, peste 50% din spațiile verzi existente vor putea fi ocupate de construcții.

Update 28 iunie 2023: Membrii PSD și PNL din Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaților au aprobat, pe bandă rulantă, mai multe amendamente absolut toxice la Legea spațiilor verzi. Dacă legea trece și de plenul de mâine, proprietarii de terenuri vor putea transforma parcurile și zonele verzi din orașe în teren de construcții. Mii de parcuri și terenuri încadrate acum ca spații verzi vor putea fi transformate în malluri, parcări sau blocuri.

Update 20 iunie 2022: Am reușit să trecem legea prin Comisia de administrație publică a Camerei Deputaților. Mai e nevoie de  avize de la Comisia de mediu și cea juridică, apoi de votul în plen.

Update 27 aprilie 2021: Legea a trecut de Senat în forma solicitată de Președinte, Comunitatea Declic și Asociația Peisagiștilor din România (AsoP) și a fost trimisă la Camera Deputaților (decizională).

Update 12 februarie 2021: Legea s-a întors în Parlament. Parlamentarii trebuie să decidă dacă vor ține cont de obiecțiile Președintelui României și vor elimina din lege amendamentele toxice pentru spațiile verzi.  Este vorba de aceleași puncte din lege semnalate de Asociația Peisagiștilor din România (AsoP) și de comunitatea Declic.
Conform amendamentelor abuzive adăugate de unii parlamentari la textul inițial al legii, parcurile istorice nu vor mai fi  parcuri, zone verzi vor putea fi betonate, iar în locul spațiilor verzi retrocedate vor putea să apară cartiere de locuințe, parcări sau mall-uri. 

Update 6 noiembrie 2020: Președintele Klaus Iohannis ne-a ascultat, a trimis legea în Parlament pentru reexaminare. Obiecțiile președintelui sunt aceleași cu ale comunității Declic și ale Asociației Peisagiștilor din România, AsoP și se referă la  eliminarea din lege a amendamentelor care ar permite distrugerea spațiilor verzi.

****

Textul inițial al petiției din 22 octombrie 2020

Proiectul de modificare a legii spațiilor verzi din intravilan ar fi trebuit să aducă îmbunătățiri legii care protejează parcurile din orașe. După dezbaterile din comisiile parlamentare, proiectul a fost modificat de politicieni până la punctul în care poate distruge parcurile și celelalte zone verzi din orașe.

Conform noii legi, parcuri precum Herăstrău, Cișmigiu, Parcul Carol I din București, Parcul Central din Cluj-Napoca, Parcul Nicolae Romanescu din Craiova și multe altele, NU MAI SUNT PARCURI. Asta pentru că au fost excluse din categoria de spații verzi parcurile istorice, precum și parcurile denumite în fosta lege „scuar” sau „de buzunar”.

Totodată, textul noii legi a eliminat prevederile privind procentul de teren dintr-un parc care poate fi construit. Dacă intră în vigoare, autoritățile vor putea decide, de exemplu, betonarea întregii suprafețe verzi.

Nu în ultimul rând, noua lege permite proprietarilor de spații verzi să schimbe destinația terenului. În prezent, spațiile verzi retrocedate trebuie să rămână spații verzi. Nu va mai fi așa, dacă noua lege este promulgată de președinte. În locul parcurilor, va fi posibil să apară cartiere de locuințe, parcări sau mall-uri.

Asociația Peisagiștilor din România și Asociația Societate Organizată Sustenabil au cerut deja Președintelui să trimită înapoi în parlament legea spre reexaminare. Semnează și tu petiția prin care îi cerem și noi lui Klaus Iohannis să protejeze parcurile și să nu promulge o lege care ne poate lăsa fără spații verzi în orașe.Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.