22.127 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Președintele României - Klaus Werner Iohannis

 

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să nu promulgați Legea privind modificarea Legii nr. 24/2007 de reglementare și administrare a spațiilor verzi din intravilanul localităților, adoptată de Camera Deputaților în data de 13 octombrie 2020. Textul legii conține prevederi grave, care pot duce la distrugerea ireversibilă a spațiilor verzi.

De ce este important?

Proiectul de modificare a legii spațiilor verzi din intravilan ar fi trebuit să aducă îmbunătățiri legii care protejează parcurile din orașe. După dezbaterile din comisiile parlamentare, proiectul a fost modificat de politicieni până la punctul în care poate distruge parcurile și celelalte zone verzi din orașe.

Conform noii legi, parcuri precum Herăstrău, Cișmigiu, Parcul Carol I din București, Parcul Central din Cluj-Napoca, Parcul Nicolae Romanescu din Craiova și multe altele, NU MAI SUNT PARCURI. Asta pentru că au fost excluse din categoria de spații verzi parcurile istorice, precum și parcurile denumite în fosta lege „scuar” sau „de buzunar”.

Totodată, textul noii legi a eliminat prevederile privind procentul de teren dintr-un parc care poate fi construit. Dacă intră în vigoare, autoritățile vor putea decide, de exemplu, betonarea întregii suprafețe verzi.

Nu în ultimul rând, noua lege permite proprietarilor de spații verzi să schimbe destinația terenului. În prezent, spațiile verzi retrocedate trebuie să rămână spații verzi. Nu va mai fi așa, dacă noua lege este promulgată de președinte. În locul parcurilor, va fi posibil să apară cartiere de locuințe, parcări sau mall-uri.

Asociația Peisagiștilor din România și Asociația Societate Organizată Sustenabil au cerut deja Președintelui să trimită înapoi în parlament legea spre reexaminare. Semnează și tu petiția prin care îi cerem și noi lui Klaus Iohannis să protejeze parcurile și să nu promulge o lege care ne poate lăsa fără spații verzi în orașe.Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. 


Următorul pas: dă de veste