32.459 din 50.000 de semnături

Către:
președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis

Petiție

Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă solicităm să adoptați, urgent, o lege pentru cotele de gen în politică! O astfel de lege ar permite includerea femeilor pe listele eligibile la alegerile din 2024 și o reprezentare corectă a femeilor în Parlament. În prezent, toate eforturile legislative în acest sens sunt blocate în Parlament. Iar în lipsa legii, partidele trec femeile pe locuri neeligibile.

De ce este important?

Într-un an cu 4 alegeri, e momentul ca partidele să schimbe urgent legea electorală și să includă obligatoriu ca 33% dintre candidații eligibili de pe liste să fie femei. Astăzi, partidele nu pun femeile pe liste eligibile. Doar jumătate din femeile de pe liste ajung în Parlament.

Dintre toate țările europene, România are cele mai puține femei în Parlament, doar 18%. Din 466 de senatori și deputați, numai 88 sunt femei. În alte țări, precum Finlanda și Suedia, peste 50% dintre parlamentari sunt femei. Germania are o prezență feminină de 36,5% în Parlament. [1]

Mai bine de jumătate din cetățenii țării sunt femei, însă în politică nu se păstrează nici pe departe acest raport. Urmează un an electoral, dacă proiectul de lege, blocat de 1 an și jumătate la camera decizională, Camera Deputaților, nu trece acum, atunci în următorii 4 ani femeile nu vor fi reprezentate în Parlament. Inițiativa legislativă a trecut în mai 2022 de Senat.

Semnează și tu petiția pentru egalitate în Parlament!

***

Note:
[1] europarl[.]europa[.]eu/EPRS/graphs/2021-EWD_RO.pdf

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Incitarea la ură, propaganda pro-rusă și discursurile de extremă dreapta sunt distribuite cu rapiditate către sute de mii de oameni prin intermediul aplicațiilor de mesagerie. Ne-am decis să nu rămânem nepăsători.

Din acest motiv, am luat inițiativa de a lansa propriul nostru canal pe WhatsApp cu numele „România face Declic”. Acesta va servi drept instrument vital pentru mobilizarea rapidă a comunității noastre atunci când campaniile în care te implici au nevoie de tine. Ni te alături?

 

Un zvon apărut pe Facebook anul trecut, rostogolit pe grupurile de WhatsApp și apoi preluat de televiziuni, a fost suficient pentru a crea o isterie în care mii de oameni au blocat benzinăriile din toată țara, de teama unor scumpiri majore la carburanți. Momentul a arătat cât de vulnerabili suntem în fața manipulărilor, mai ales dacă ele vin din surse multiple care „se confirmă” una pe alta.