64.666 din 100.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Președintele Klaus Iohannis
Prim-Ministrul Marcel Ciolacu
Ministra Muncii Simona Bucura Oprescu

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să fiți de partea noastră și să susțineți legea europeană pentru salarii minime decente. Este nevoie de această directivă pentru a impulsiona Guvernele statelor membre să identifice soluții și politici naționale pentru salarii ce nu împing angajații la limita sărăciei.

De ce este important?

În majoritatea statelor Uniunii Europene, salariile minime sunt prea mici față de celelalte salarii sau prea mici pentru a asigura un trai decent.

Parlamentul și Comisia Europeană propun ca salariile minime din fiecare țară să acopere cheltuielile lunare. Lucrătorii din Uniune ar fi protejați prin salarii minime adecvate, care să le permită trai decent oriunde ar lucra. Fără asigurarea unor condiții de muncă și de trai acceptabile nu se vor putea clădi economii și societăți echitabile și puternice.

Guvernul României pune în pericol șansele tuturor cetățenilor europeni la salarii minime care să le permită un trai decent. Oficiali români au făcut demersuri împotriva adoptării directivei europene [1]. Ei au lăsat să se înțeleagă că România dorește ca salariul minim să fie unul care nu acoperă cheltuielile lunare. Mai mult, au invocat aceleași temeri privind creșterea inflației, falimentarea firmelor sau creșterea șomajului, deși în urma creșterilor salariale din ultimii 10 ani aceste lucruri nu s-au întâmplat [2].

În România, cheltuielile lunare pentru un trai minim decent sunt calculate prin coșul minim de consum. Conform calculelor din anul 2023 [3], un român ar trebui să câștige un salariu net, în mână, de 3.807 lei pentru a putea acoperi cheltuielile lunare. Dar salariul minim net în România este stabilit la 2.079 de lei. El este mult sub limita unui trai decent și condamnă angajații la sărăcie.

Cazul României nu este unic, tocmai de aceea Comisia Europeană propune o lege cu aplicare în întreaga Uniune. În felul acesta s-ar asigura că există mai puțină inechitate socială între cetățenii săi. Salariații români ar putea trăi și ei precum italienii și spaniolii dacă președintele Iohannis și Guvernul nu s-ar împotrivi salariului minim decent.

Dezbaterile și deliberările pentru directiva europeană care ar schimba modul de stabilire al salariilor minime sunt în plină desfășurare. Acum e cel mai bun moment să ne mobilizăm, înainte de a se lua o decizie finală de către Parlamentul și Consiliul European.

Dacă directiva europeană nu va fi adoptată, doar în România, peste un milion de angajați pe salariul minim vor continua să trăiască la limita supraviețuirii.

Vrem ca salariile minime din România să asigure un nivel de trai decent, așa cum propune Uniunea Europeană.

Semnează și tu petiția prin care le cerem Președintelui României și Prim-Ministrului și Ministrei Muncii să voteze pentru adoptarea directivei europene [4].

[1] libertatea[.]ro, BNS acuză Guvernul că le cere europarlamentarilor să voteze împotriva directivei privind salariul minim la nivelul UE. 2 milioane de români, afectați, 20.05.2021

[2] library[.]fes[.]de, Salariul minim și traiul minim decent. De la mituri la oportunități, Aprilie 2021

[3] digi24[.]ro, De câți bani are nevoie un român pentru un trai decent în 2023 (raport) , 26.10.2023

[4] eur-lex[.]europa[.]eu, Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, 28.10.2020

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru donația ta! Te vom ține la curent, pe e-mail, cu tacticile din campanie și cu felul în care am folosit donația de la tine. Asigură-te că te-ai abonat la newsletter-ul Declic pentru a primi veștile noi.

Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând chiar aici!

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.