Semnează petiția!
Către:
Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Petiție
Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm ca imaginile sistemului de monitorizare video a transporturilor de lemn să fie publice. În acest sens, vă cerem ca proiectul noului Cod Silvic să prevadă expres că transmisiile video și arhiva de imagini vor fi accesibile publicului larg prin aplicația Inspectorul Pădurii.
De ce este important?
Update, Iunie 2023: S-a anunțat integrarea în SUMAL 3 a sistemului de monitorizare video a pădurilor. Nu s-a spus nimic dacă va fi public, accesibil în Inspectorul Pădurii.
Update, Iunie 2023: Avem un nou ministru al Mediului, Mircea Fechet. Îi cerem să ne spună cât mai avem de așteptat până sistemul de monitorizare video a transporturilor de lemn va deveni realitate.
Update, 25 Iunie 2021: Am obținut direcționarea unei părți a fondurilor pentru păduri din PNRR către montarea unui sistem complex de monitorizare video în toate punctele cheie de la ieșirea din drumurile forestiere. Continuăm să milităm pentru ca acest sistem să fie public.
***
În acest moment, autoritățile nu știu cât lemn este scos dintr-o pădure. Poate fi exact cât este autorizat, conform avizelor. Sau pot exista zeci de alte camioane ce transportă lemn ilegal, zilnic.
Nu se poate spune nici de unde provin camioanele cu lemn care se află pe drumurile publice. Nu știm dacă au ieșit dintr-o zonă în care au fost autorizate tăieri sau dintr-o zonă protejată.
Asta se întâmplă din cauză că pădurarul care se îngrijește de un fond forestier nu are cum să fie, în același timp, și în pădure și la punctele prin care camioanele trec cu lemnul tăiat, legal sau ilegal. Sau din cauză că pădurarul este corupt și a permis chiar el să fie tăiat și transportat lemn din zone neautorizate.
Un sistem video de monitorizare a transporturilor de lemn, cu camere video amplasate la ieșirile din zonele forestiere, ar rezolva ambele probleme. Am putea vedea câte camioane ies dintr-un fond forestier, cât lemn transportă și dacă respectivul transport este legal sau nu. Am vedea și dacă ies camioane din zone în care nu ar avea ce să caute transportatorii de lemn pentru că acolo nu sunt autorizate tăieri.
Dar dacă imaginile transmise sau înregistrate de acest sistem de camere video vor rămâne accesibile doar administratorului pădurii, ilegalitățile ar putea fi mușamalizate, iar dovezile transporturilor ilegale șterse de personalul corupt din sistem.
Doar dacă jurnaliștii, activiștii de mediu și orice alt cetățean ar avea acces la aceste imagini am avea garanția că sistemul nu va fi implementat doar de formă. Mai mult, dacă sistemul va fi public, orice cetățean interesat ar putea să verifice legalitatea unui transport, din fața laptopului. Ar fi suficient să introducă numărul de înmatriculare al unui camion în aplicația „Inspectorul Pădurii’’ care i-ar spune dacă transportul este legal sau nu.
Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect al noului Cod Silvic care prevede realizarea unui sistem de urmărire a transporturilor. Dar imaginile nu ar urma să fie publice.
Semnează și tu petiția prin care cerem Guvernului ca imaginile cu transporturile de lemn să fie publice, nu rezervate unor funcționari ce pot fi chiar ei parte a mafiei lemnului.