14.406 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Tánczos Barna - Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm ca imaginile sistemului de monitorizare video a transporturilor de lemn să fie publice. În acest sens, vă cerem ca Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru sisteme de monitorizare video în pădure să prevadă expres că transmisiile video și arhiva de imagini vor fi accesibile publicului larg.

De ce este important?

În acest moment, autoritățile nu știu cât lemn este scos dintr-o pădure. Poate fi exact cât este autorizat, conform avizelor. Sau pot exista zeci de alte camioane ce transportă lemn ilegal, zilnic. 

 

Nu se poate spune nici de unde provin camioanele cu lemn care se află pe drumurile publice. Nu știm dacă au ieșit dintr-o zonă în care au fost autorizate tăieri sau dintr-o zonă protejată.  

 

Asta se întâmplă din cauză că pădurarul care se îngrijește de un fond forestier nu are cum să fie, în același timp, și în pădure și la punctele prin care camioanele trec cu lemnul tăiat, legal sau ilegal. Sau din cauză că pădurarul este corupt și a permis chiar el să fie tăiat și transportat lemn din zone neautorizate.

 

Un sistem video de monitorizare a transporturilor de lemn, cu camere video amplasate la ieșirile din zonele forestiere, ar rezolva ambele probleme. Am putea vedea câte camioane ies dintr-un fond forestier, cât lemn transportă și dacă respectivul transport este legal sau nu. Am vedea și dacă ies camioane din zone în care nu ar avea ce să caute transportatorii de lemn pentru că acolo nu sunt autorizate tăieri.

 

Dar dacă imaginile transmise sau înregistrate de acest sistem de camere video vor rămâne accesibile doar administratorului pădurii, ilegalitățile ar putea fi mușamalizate, iar dovezile transporturilor ilegale șterse de personalul corupt din sistem.

 

Doar dacă jurnaliștii, activiștii de mediu și orice alt cetățean ar avea acces la aceste imagini am avea garanția că sistemul nu va fi implementat doar de formă. Mai mult, dacă sistemul va fi public, orice cetățean interesat ar putea să verifice legalitatea unui transport, din fața laptopului. Ar fi suficient să introducă numărul de înmatriculare al unui camion în aplicația „Inspectorul Pădurii’’ care i-ar spune dacă transportul este legal sau nu.

 

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect care prevede realizarea unui sistem de urmărire a transporturilor. Dar imaginile nu ar urma să fie publice.

 

Semnează și tu petiția prin care cerem Guvernului ca imaginile cu transporturile de lemn să fie publice, nu rezervate unor funcționari ce pot fi chiar ei parte a mafiei lemnului.

 

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta.