Semnează petiția!
Către:
Nicolae Ciucă, premierul României
Petiție
Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să interziceți importul de combustibili fosili din Rusia, prin care Putin își finanțează războiul. În 2019, România a cheltuit 2,5 miliarde de euro pe cărbunele, petrolul şi gazul rusesc [1]. Sunt bani pătați cu sânge, pe care regimul de la Kremlin i-a folosit pentru a susține războiul împotriva Ucrainei. Pentru a încheia dependența de combustibili fosili, e timpul să luați măsuri urgente pentru producția de energie regenerabilă, sporirea eficienței termice a clădirilor și electrificarea transportului.
De ce este important?
Parlamentul European a cerut liderilor UE interdicție totală a importului de petrol, gaze și cărbune din Rusia [2]. În plus, la jumătatea lui august 2022, UE vrea să interzică importul de cărbune rusesc [3]. Cu atât mai mult, Guvernul trebuie să pună imediat în practică un pachet de măsuri pentru asigurarea independenței și eficienței energetice a României.
Energie din surse regenerabile
- Un plan pentru interzicerea importurilor de combustibili fosili din Rusia (pentru fiecare resursă în parte) și un termen limită pentru oprirea comerțului cu Rusia, fără afectarea României pe plan energetic.
- România ar putea produce la Marea Neagră, prin turbine eoliene, aproape toată energia generată în prezent în țara noastră. Vrem deblocarea legii din Parlament [4].
- În 2020 erau 514 prosumatori (n.ed. producători și consumatori de energie din surse regenerabile) în România, față de 88.112 în Ungaria. Solicităm simplificarea Programului Național pentru Prosumatori [5].
- Investiții în capacități de stocare a energiei produse din surse regenerabile, pentru ca aceasta să poată fi utilizată mai târziu.
Eficiența termică a clădirilor
- Aproape 8 din 10 clădiri au nevoie de reabilitare energetică, însă rata de renovare rămâne redusă (1.3% pe an). Cerem un program național pentru mediul rural, care ar economisi între 30 și 60% din consumul de energie pentru fiecare locuință renovată [6].
- Vrem lansarea unui program național pentru renovarea clădirilor.
Decarbonizarea transportului:
- Cerem un program guvernamental de sprijin pentru achiziționarea de mijloace de transport public electrice, atât pentru mediul urban, cât mai ales pentru cel periurban.
- Vrem mai multe investiții în electrificarea feroviară și pentru achiziționarea de trenuri.
- Solicităm unirea suburbiilor cu orașele mari, prin modernizarea liniilor de tren deja existente.
- Cerem extinderea infrastructurii pentru ciclism și transport alternativ, în orașe și zona periurbană.
***
Note:
[1]beyond-coal[.]eu, EU members spending on russian fossil fuells
[2]europarl.europa[.]eu, PE solicită un embargo total asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz din Rusia
[3]digi24[.]ro, Reuters: La presiunea Germaniei, Uniunea Europeană amână până în august interzicerea importurilor de cărbune din Rusia
[4]economica[.]net, Potențialul României în eolian offshore: 22.000 MW instalați în turbine fixe, producție aproape egală cu tot ce se generază acum în România – EPG
[5]serbia-energy[.]eu, Hungary: Prosumers in feed-in tariff scheme increased by 49 %
[6]hotnews[.]ro, România Eficientă: Aproape 8 din 10 clădiri au nevoie de reabilitare energetică, însă rata de renovare rămâne redusă