13.535 din 20.000 de semnături

Către:
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, Adrian Ioan Veștea

Semnează petiția pentru concurs național centralizat în Sănătate!

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, solicităm ca cele 7.603 posturi deblocate în sistemul de sănătate să fie ocupate printr-un concurs național centralizat și transparent. Doar așa putem preveni angajările bazate pe favoritisme și corupție. Avem nevoie de un sistem medical care favorizează meritocrația și care le garantează pacienților că sunt îngrijiți de medici, asistenți și infirmieri bine pregătiți.

De ce este important?

Guvernul a deblocat 7.603 posturi și dă undă verde sutelor de spitale să organizeze propriile concursuri. Asta înseamnă și frâu liber la angajări pe pile, pe bandă rulantă.

Exemplul Spitalului Mavromati din Botoșani, unde „costul” angajării unui asistent medical a crescut de la 8.000 euro în 2019 la 15.000 euro în 2023, evidențiază gravitatea situației. [1]

Avem dreptul să fim tratați de oameni competenți, nu de piloși și șpăgari. De aceea, solicităm organizarea unui concurs național, transparent, pentru ocuparea posturilor din spitale.

Concursul să fie coordonat de Ministerul Sănătății pentru spitalele subordonate și Ministerul Dezvoltării pentru cele locale.

Un concurs la nivel central în sănătate nu ar fi o premieră. La fel s-a întâmplat în 2021, când Ministerul Sănătății a organizat concurs centralizat pentru manageri de spitale, ca răspuns la presiunea publică.

Este nevoie de implicarea cât mai multor cetățeni acum, cât subiectul este încă pe agenda publică. Dacă și tu vrei să pui umărul la stoparea angajărilor pe pile și spăgi în spitele, semnează petiția.

Cere-le lui Alexandru Rafila și Adrian Ioan Veștea să organizeze concurs național, centralizat și transparent pentru cele 7.603 posturi deblocate din Sănătate.

***

Note:
[1] pna[.]ro, 14 decembrie 2023: Comunicat de presă nr. 1150/VIII/3

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru donația ta! O vom folosi pentru a ne asigura că politicienii vor ține cont de cererea noastră pentru concursuri transparente în sistemul de Sănătate!

Te invităm să mai semnezi o petiție de actualitate a Comunității Declic. Susține nu doar corectitudinea în angajări la stat, cât și dreptul cetățenilor de a protesta, gatantat prin Constituție.
Am lansat o petiție prin care îi cerem ministrului de Interne și Prim-ministrului să nu transforme oamenii legii în forțe de represiune în slujba politicienilor. Semnează și tu pentru a nu mai vedea oameni gazați, sânge vărsat și un protest pașnic transformat într-un conflict de stradă în care ar putea să moară oameni.


De aproape o săptămână, fermierii și transportatorii se află în stradă pentru o listă foarte lungă de revendicări. Îți scriu pentru că politicienii vor să le închidă gura, să interzică protestul. Și folosesc Poliția și Jandarmeria să facă asta.

Am rămas uimiți când am citit că polițiștilor li s-a cerut „să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice.”
„Orice” înseamnă chiar încălcarea procedurilor interne ale poliției prin blocarea șoselelor cu autospeciale. Și poate ajunge să însemne intervenția violentă a forțelor de ordine.

Protestatarii au încercat deja să forțeze filtrele pentru a ajunge în Piața Victoriei și a protesta la Guvern. Au apărut și îndemnuri la violență, pe unele grupuri. Este clar că încercarea politicienilor de a înăbuși manifestațiile poate duce la transformarea unui protest spontan și pașnic într-un conflict violent între protestatari și forțele de ordine.

Ordinele primite de polițiști în ultimele zile arată un mod de operare identic cu cel din 10 august 2018. Și atunci, șefii forțelor de ordine, la ordinul politicienilor, au cerut blocarea cu orice preț a protestatarilor. Așa s-a ajuns la gazarea protestatarilor pașnici, chiar a copiilor.

Indiferent de motivul pentru care ieșim în stradă, avem dreptul să o facem, atât timp cât o suntem pașnici. Semnează și tu petiția dacă ești de părere că dreptul la protest nu poate fi îngrădit de politicieni.

Cere-le lui Cătălin Predoiu și Marcel Ciolacu să oprească folosirea forțelor de ordine pentru intimidarea cetățenilor ce protestează pașnic.