26.781 din 50.000 de semnături

Către:

Președintele Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Marcel Vela

Prim-ministrul României, Ludovic Orban

Ministrul Sănătății, Victor Costache

Președintele Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor contagioase, Raed Arafat

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să suplimentați urgent numărul de paturi din secțiile de terapie intensivă (ATI), pregătite pentru tratarea bolnavilor infestați cu coronavirus în stare gravă. Vă cerem să alocați urgent fonduri și să considerați o prioritate crearea de spații pentru bolnavii de coronavirus. De asemenea, vă cerem să asigurați urgent suficiente echipamente medicale (aparate de ventilație mecanică, kituri de testare, măști, dezinfectanți, costume de protecție pentru personalul medical din spitale).

De ce este important?

Virusul se răspândește rapid, am văzut deja ce se întâmplă în Italia. Iar noi avem doar 92 de paturi în spitalele pentru boli infecțioase, pregătite pentru terapie intensivă. Medicii avertizează că nu există suficiente echipamente de protecție pentru cei care tratează bolnavii de coronavirus. Asta înseamnă că România nu este pregătită nici să facă față unui număr crescut de pacienți contaminați în stare gravă, nici să-și protejeze personalul medical.

Nu vrem să ajungem în situația Italiei, unde oamenii mor și medicii se plâng că nu există suficiente aparate de ventilat mecanic și că nu mai au locuri la terapie intensivă.

20% dintre persoanele infectate din China au avut nevoie de tratament în spital săptămâni întregi. Rata de deces a fost de 5,8% în Wuhan, dar de 0,7% în alte zone din China, ceea ce China a explicat prin lipsa paturilor de îngrijire critică din Wuhan. Pentru a menține rata mortalității scăzută ca în afara Wuhan, Organizația Mondială a Sănătății recomandă creșterea numărului de paturi de îngrijire critică la terapie intensivă.

În prezent, bolnavii de coronavirus depistați în România sunt tratați în cele șase spitale de boli infecțioase din țară. Acolo există 2500 de paturi, din care mai puțin de 5% sunt pentru terapie intensivă. Realist vorbind, nu toate paturile de la ATI pot fi alocate, exclusiv, pacienților contaminați. La terapie intensivă ajung și alte urgențe. Autoritățile au comunicat că mai pot pregăti încă 400 de paturi aflate în alte spitale, tot la terapie intensivă. Însă Italia a înregistrat, în doar 24 de ore, aproape 1800 de îmbolnăviri cu coronavirus. Este clar că, într-o situație asemăntoare, autoritățile din România ar fi depășite.

Semnează și tu petiția, pentru a ne asigura că autoritățile iau efectiv măsuri și sunt pregătite să trateze bolnavii de coronavirus ajunși în stare gravă.

Contribui și tu?

Fii alături de noi în campania "Coronavirus: dotați acum spitalele pentru cazuri grave". Banii strânși vor fi investiți pentru a continua demersurile către autorități, înainte ca răspândirea virusurului să copleșească sistemul sanitar!

Implică-te și tu, orice contribuție ne ajută să ne concentrăm pe ce fac autoritățile.

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă, în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat, ca să știi cât de mult a contat donația ta.