176.060 din 500.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Guvernul României

Camera Deputaților

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să găsiți o soluție legală prin care să tăiați pensiile speciale. Aceste privilegii nu trebuie să mai existe în societate! Este momentul ca tăierea pensiilor speciale să devină un proiect de lege serios, să nu rămână doar la nivel declarativ o prioritate. Arătați-ne că vă respectați promisiunile electorale!   

De ce este important?

Update, iunie 2023:

Victorie! Avem o reformă a pensiilor speciale.
Legea a trecut de Parlament și CCR va decide dacă este constituțională. Magistrații se vor pensiona, din acest an, începând cu vârsta de 50 de ani (care crește treptat până la 60 de ani) și vor primi pensie specială doar dacă au 25 de ani de vechime în această funcție. De asemenea, nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul, pentru nicio categorie de pensionari. Treptat, vor crește perioada de calcul a pensiei și vârsta de pensionare pentru toate categoriile de speciali.

***

Peste 185.000 de români încasează lunar pensii speciale. Cea mai mare astfel de indemnizație este de 50.000 de lei lunar. Din acest privilegiu ar putea fi plătite 100 de pensii minime.

Inclusiv CCR a spus că 7 din principalele 8 tipuri de pensii speciale pot fi eliminate, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 10 ani. Doar pentru eliminarea pensiilor magistraților ar trebui găsită de către parlamentari o altă soluție.

Astfel că, un proiect de lege serios, trecut prin Parlament de actuala majoritate, ar putea elimina pensiile speciale. În acest an, în care avem bani puțini la buget și majoritatea categoriilor sociale au fost afectate, pensiile speciale reprezintă o batjocură la adresa cetățenilor. Pensiile nu au fost mărite, salariile bugetarilor au fost plafonate, alocațiile pentru copii nu au crescut cu 50%, dar pensiile speciale sunt în continuare plătite lunar.

Eliminarea pensiilor parlamentarilor nu poate fi considerată o soluționare a problemei, ele reprezintă un procent infim din totalul pensiilor speciale: 1,38%.

120.000 de membri Declic i-au cerut președintelui, în starea de urgență, plafonarea pensiilor speciale. Președintele Klaus Iohannis nu a răspuns solicitării și a menținut aceste privilegii necuvenite, deși putea direcționa banii către un fond de solidaritate în vremuri de covid.

De data aceasta, Guvernul și Parlamentul pot să îndrepte lucrurile.

Semnează și tu petiția!

Notă:
[1] Potrivit unui articol Digi24 din decembrie 2019.
[2] Potrivit unui articol Riseproject din noiembrie 2020.

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. Rămâi abonat pentru a primi raportul.