Semnează petiția!
Către: Premierul României, Ludovic Orban
Președintele Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Marcel Vela
Președintele Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor contagioase, Raed Arafat
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Petiție
Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să ascultați recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și să testați masiv toți cetățenii suspecți de coronavirus, dar și cadrele medicale și pacienții din spitale. Achiziționați zeci de mii de teste, începeți să testați medicii și pacienții din spitale, testați în vămi și testați toți simptomaticii. Nu ignorați nici testele rapide și laboratoarele mobile de testare.
De ce este important?
Update:
Ministrul Sănătății a anunțat la finalul lunii aprilie că dublează numărul de teste efectuate zilnic, până la 8.000 de teste pe zi. De asemenea, vor fi testate și alte categorii de persoane: medicii din linia întâi, pacienții care fac dializă, pacienții care fac chimioterapie, gravidele care au luat contact cu un caz de coronavirus și angajații din căminele de bătrâni.
Doar prin testarea masivă putem opri pandemia. Dacă testele sunt pozitive, izolați-i pe pacienți și aflați cu cine au intrat în contact în ultimele zile. Apoi testați și aceste persoane, dacă au simptome de COVID-19.
România efectuează, în medie, 3.300 de teste pe zi. Prin comparație, Germania efectuează 70.000 de teste pe zi, conform virusologului german Chistian Dorsten(Nota 1).
De asemenea, potrivit Institutului Robert Koch, inițial, laboratoarele germane aveau capacitatea de a derula 7.000 de teste pe zi. O lună mai târziu, capacitatea de testare, într-un număr de 113 laboratoare, a crescut, ajungând la mai mult de 100.000 de teste pe zi.
Cu cât sunt testați mai mulți oameni, cu atât putem cunoaște, având o precizie mai mare, gradul de răspândire a virusului.(Nota 2)
Conform algoritmului de testare pentru COVID-19, emis de Institutul Național de Sănătate Publică, sunt testate persoanele simptomatice cu istoric de călătorie internațională, contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate, personalul medical-sanitar, DOAR dacă este simptomatic, plus cazurile de pneumonie fără altă etiologie, cazuri de SARS fără altă etiologie, persoane instituționalizate simptomatice, pacienți înainte de procedura de transplant și donatorii de celule stem, înainte de donare. (Nota 3)
Prin urmare, considerăm că este esențial să fie testat TOT personalul medical, chiar dacă nu este simptomatic și, de asemenea, pacienții care sunt internați în spitale. Astfel, am putea să evităm focare de coronavirus în spitale, așa cum s-a întâmplat la Suceava.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă creșterea capacității de testare, respectiv testarea moleculară, pentru diagnosticarea pacienților și, în lipsă de teste moleculare, testarea rapidă cu detectare de anticorpi, pentru sprijinirea dezvoltării vaccinurilor și pentru a vedea gradul de infectare în rândul populației, rata de atac și rata mortalității Covid-19. (NOTA 4)
Testele rapide detectează anticorpiicare luptă împotriva coronavirus, însă uneori o persoană infectată recent este posibil să nu aibă încă anticorpii dezvoltați, de aceea OMS insistă asupra testelor moleculare.
Potrivit recomandărilor OMS, toate țările trebuie să depună eforturi pentru identificarea cazurilor de Covid 19, testarea fiind parte integrală din această strategie. OMS recomandă utilizarea de laboratoare mobile, pentru testare, pentru operarea lor fiind necesară doar o instruire minimă.(Nota 5)
Semnează acum petiția!
Note:
[1] tagesschau.de 26.03.2020
[2] Ministerul Sănătății din Germania, informare din 8 aprilie 2020. zusammengegencorona.de
[3] Institutul de Sătătate Publică, Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare si externare - actualizare 10.04.2020
[4] Organizația Mondială a Sănătății, Advice on the use of point-of-care immunodiagnostic tests for COVID-19, 8.04.202
[5] Organizația Mondială a Sănătății, Laboratory Testing Strategy Recommandation for COVID-19, 21.03.2020