13.787 din 20.000 de semnături

Către:
Marius Ionuț Voineag, procurorul șef al DNA,
Tatiana Toader, procurorul șef adjunct al DNA,
Silviu Paul Dumitriu, procurorul șef adjunct al DNA.

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele petiției, solicităm ca DNA să demareze o anchetă la Secretariul de Stat pentru Culte, pentru a clarifica modul în care sunt cheltuiți banii publici alocați construirii sau renovării bisericilor. O investigație Recorder [1] a scos la iveală dovezi concrete, filmate cu camera ascunsă, despre mita și traficul de influență privind împărțirea și cheltuirea banilor publici alocați de statul român către biserici. Lipsa de acțiune a DNA privind fraudele bisericești consolidează ideea că instituția nu investighează sub nicio formă Biserica, ceea ce contravine Constituției, dar și scopului de a combate corupția mare și medie.

De ce este important?

Update, 5 decembrie 2023: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea, în continuare, a urmăririi penale față de suspecții: Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, și P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

***

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a numit „mană cerească” acceptarea unei finanțări de la bugetul de stat, pe bază de trafic de influență. El a acceptat și să dea o mită de 20% din sumă celui care va asigura obținerea banilor prin conexiuni politice.

De asemenea, oameni politici din administrațiile locale au confirmat că stă în mâna lor să obțină fonduri uriașe pentru anumite biserici, datorită legăturilor cu persoane influente din Secretariatul de Stat pentru Culte sau Guvern. Desigur, cu condiția unei „revanșări”, fie la nivel personal sau la nivel de partid.

Cu bugetul pe anul 2024 urmând să fie stabilit în perioada imediat următoare, noi, cetățenii, vrem să fim siguri că banii publici sunt folosiți în mod corect. Este crucial să știm că banii din taxele și impozitele pe care le plătim sunt cheltuiți în interesul cetățenilor și nu al politicienilor, partidelor sau capetelor bisericești corupte.

DNA, ca structură specializată în combaterea corupției, are responsabilitatea de a investiga și a aduce în fața justiției cazurile de corupție. Este un pilon fundamental în lupta împotriva corupției și în protejarea valorilor democratice și europene ale României.

Cerem DNA să își exercite mandatul și să răspundă prompt acestei situații. Demararea investigației va reprezenta un pas semnificativ în lupta împotriva corupției și protejarea integrității fondurilor publice.

Dacă și tu îți dorești transparență și corectitudine în cheltuirea banilor publici, semnează petiția.

***

Surse:
[1] Recorder[.]ro: INVESTIGAȚIE RECORDER. Corupție în numele Domnului

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Am primit donația ta! Îți mulțumim pentru încrederea pe care ne-o acorzi!

Rămâi la curent cu subiectul urmărindu-ne pe social media! Recent, am creat un nou canal pentru tine. Vei afla adevăratele știrile care contează urmărind canalul Declic de YouTube. Abonează-te chiar acum și primește notificări atunci când postăm știrile!