43.735 din 100.000 de semnături

Către:
ministra Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu
premierul României, Ion Marcel Ciolacu

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să creșteți cu o sumă semnificativă alocațiile pentru copii, de la 1 ianuarie 2024! Ele nu au mai fost majorate cu adevărat de aproape 3 ani, din ianuarie 2021. Dacă pentru pensiile speciale ale magistraților puteți aloca câte 3.000 de lei în plus pe lună, trebuie să găsiți în buget bani și pentru copii! Indexarea cu inflația, propusă de Guvern pentru alocații, înseamnă 1 leu în plus pe zi pentru fiecare copil. Acești bani ajung pentru jumătate de covrig.

De ce este important?

Prețurile la alimente, haine și rechizite au crescut și cu 40% în ultimii 2 ani. [1] Dacă salariile, pensiile și, mai ales, pensiile speciale vor crește de anul viitor, Guvernul a uitat complet de cei peste 3,5 milioane de copii care primesc lunar alocații. Cei între 2 și 18 ani primesc 256 de lei. Asta înseamnă 8 lei pe zi, bani care nu ajung nici pentru o prăjitură.

În loc să includă o creștere serioasă a alocațiilor în buget, Guvernul Ciolacu a anunțat majorarea pensiilor speciale de la 1 ianuarie cu 13%. În medie, pensiile magistraților vor crește cu 3.000 de lei pe lună. Asta, în timp ce alocațiile vor crește cu maximum 30 de lei pe lună. Cu banii pentru mărirea unei singure pensii speciale sunt crescute 100 de alocații.

În alte țări europene, alocațiile sunt la un nivel decent, în așa fel încât să nu reprezinte doar „bani de bomboane”. De exemplu, în Germania alocația este 250 de euro pe lună, adică 1.250 de lei, în timp ce în Italia este 189 de euro, adică 945 de lei.

Copiii ar trebui să reprezinte o prioritate pentru Guvern. Educația și siguranța lor socială ar trebui să fie importante pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, însă în prezent sunt ignorate.

Ultima majorare semnificativă a fost făcută în ianuarie 2021, când alocațiile au crescut la 214 lei, pentru copiii între 2 și 18 ani. Acum, aproape 4 ani mai târziu, alocațiile copiilor sunt de 256 de lei pe lună.

Semnează petiția! Doar dacă suntem suficient de mulți cei interesați de majorarea alocațiilor, vom convinge Guvernul să le crească în mod real.

***

Surse:
[1] Ziarul Financiar: Costul unui coş de cumpărături cu principalele alimente a crescut cu aproape 40% pentru un bucureştean într-un an şi trei luni

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru contribuția ta!

Vrei să te implici și în alte campanii Declic? Semnează atunci petiția prin care cerem Parlamentului să nu modifice regimul armelor de foc. În baza unei autorizații, oricine își va putea cumpăra oricâte arme de foc dorește, dacă legea trece de camera decizională.

Semnează și tu petiția, doar așa avem o șansă să oprim proiectul în Camera Deputaților.