47.194 din 100.000 de semnături

Semnează petiția pentru introducerea de cursuri de prim ajutor în școli!

Către:

Ligia Deca, ministra Educației

Senatorii Comisiei de Învățământ din Senat

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să introduceți în școli, de urgență, cursuri de prim ajutor. Atât pentru elevi, dar și pentru personalul didactic și auxiliar. Este strigător la cer că o fetiță tocmai a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu, pentru că nimeni n-a fost în stare să-i facă manevra Heimlich. [1]

De ce este important?

Fără cursuri de prim ajutor în școli, orice copil care are un accident, riscă să și moară. 95% dintre persoanele din România care intră în stop cardio respirator mor, pentru că majoritatea covârșitoare (80%) a celor din jur nu știu să acorde primul ajutor. [2]

Manevrele de prim ajutor fac diferența dintre viață și moarte. Pentru a pregăti cetățeni capabili să salveze vieți, alte țări au introdus cursuri periodice de prim ajutor încă din școală. La fel trebuie să se întâmple și în România.

În România există doar un curs opțional de Educație pentru Sănătate, la care participă mai puțin de 10% dintre actualii elevi, viitori adulți. De aceea, solicităm ministrei Educației să ia măsuri urgente pentru a introduce cursuri de prim ajutor în școli. O poate face imediat, prin noile Legi ale Educației, care acum se află în plină dezbatere parlamentară.

Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii. Semnează petiția!

***

Note:
[1] Hotnews.ro: Fata de 14 ani din Cluj care s-a înecat cu un jeleu la școală a murit la spital
[2] csid.ro: 8 din 10 români nu știu să acorde primul ajutor în caz de stop cardiorespirator

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donație!

O vom folosi în mod responsabil pentru a promova campania Declic pentru cursuri de prim ajutor în școli!

Schimbarea la față a sistemului de educație are loc chiar în aceste săptămâni. În Parlament au ajuns Legile Educației, după luni în care au stat ascunse la Minister. Este șansa noastră să aducem în atenția politicienilor cerințele societății civile cu privire la felul în care sunt pregătiți pentru viață adulții de mâine. Tocmai de aceea, am lansat o serie de campanii care vizează Legile Educației.
Știai că acestea prevăd introducerea unor examene în plus pentru admiterea în liceu? Prevederea aceasta va încuraja industria meditațiilor, discriminând elevii cu mai puține resurse. Semnează și tu petiția prin care cerem eliminarea examenelor de admitere suplimentare în liceele cu mare concurență.

Dacă susții democrația și lupți pentru a-ți apăra drepturile, atunci semnează și împotriva acestui proiect de lege!