48.843 din 100.000 de semnături

Semnează petiția pentru introducerea de cursuri de prim ajutor în școli!

Către:

Ligia Deca, ministra Educației

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să introduceți în școli, de urgență, cursuri de prim ajutor. Atât pentru elevi, dar și pentru personalul didactic și auxiliar. Este strigător la cer că o fetiță tocmai a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu, pentru că nimeni n-a fost în stare să-i facă manevra Heimlich. [1]

De ce este important?

Actualizare 5 iulie 2023: Noile Legi ale Educației prevăd cursuri de prim ajutor în școli. Acum este nevoie ca Ministerul Educației să elaboreze normele și metodologia pentru ca legea să fie implementată.

Fără cursuri de prim ajutor în școli, orice copil care are un accident, riscă să și moară. 95% dintre persoanele din România care intră în stop cardio respirator mor, pentru că majoritatea covârșitoare (80%) a celor din jur nu știu să acorde primul ajutor. [2]

Manevrele de prim ajutor fac diferența dintre viață și moarte. Pentru a pregăti cetățeni capabili să salveze vieți, alte țări au introdus cursuri periodice de prim ajutor încă din școală. La fel trebuie să se întâmple și în România.

În România există doar un curs opțional de Educație pentru Sănătate, la care participă mai puțin de 10% dintre actualii elevi, viitori adulți. De aceea, solicităm ministrei Educației să ia măsuri urgente pentru a introduce cursuri de prim ajutor în școli. O poate face imediat, prin noile Legi ale Educației, publicate în MO pe data de 5 iulie 2023.

Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii. Semnează petiția!

***

Note:
[1] Hotnews.ro: Fata de 14 ani din Cluj care s-a înecat cu un jeleu la școală a murit la spital
[2] csid.ro: 8 din 10 români nu știu să acorde primul ajutor în caz de stop cardiorespirator

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donație!

În data de 17 august, împreună cu câțiva membri Declic, am avut o întâlnire cu secretarul de stat Florian Lixandru. Acesta ne-a asigurat că va cere inspectoratelor școlare să prioritizeze cursurile de prim ajutor. Mai mult, ne-a promis și înființarea unui grup de lucru până la sfârșitul lunii august, care să elaboreze planuri concrete de implementare a legii. Atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, pentru acest an școlar.

Însă, Ministerul Educației întârzie punerea în aplicare a legii care prevede introducerea cursurilor de prim ajutor în școli. Sunt tot mai convinsă că promisiunile făcute Comunității Declic au fost doar vorbe frumoase, menite să ne liniștească temporar.

Timpul a trecut, anul școlar deja a început. Iar Florian Lixandru continuă să ne ofere doar promisiuni vagi, lipsite de orice acțiune concretă. Nu mai putem aștepta pasiv! Este evident că cei de la Minister, în frunte cu ministra Deca, au nevoie de un semnal puternic pentru a înțelege că vremea vorbelor a trecut și că vrem fapte.

Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de energia, pasiunea și hotărârea ta pentru a da un imbold autorităților.

Pe 27 septembrie 2023, de la ora 13:00, ne vom aduna în fața Ministerului Educației, cu un mesaj clar și puternic: cerem resuscitarea imediată a cursurilor de prim ajutor în școli și stabilirea unui plan concret de acțiune!

Imaginează-ți o mulțime imensă de oameni în fața instituției, cu recuzită de protest (bannere, pancarte, portavoce) și cu un manechin de resuscitare pe care se fac manevre de prim ajutor. Acest manechin reprezintă fiecare viață care poate fi salvată prin educație.

Prin demonstrații live de prim ajutor, vom transmite tuturor că noi încă luptăm pentru a salva vieți, prin introducerea de cursuri de prim ajutor în școli. Presa va fi acolo, captând fiecare clipă și transmițând către toată țara mesajul Comunității.

Impactul acțiunii ar putea fi unul de șoc, transformând acest subiect într-o presiune majoră, de care cei de la Ministerul Educației nu se vor mai putea ascunde.

Însă, pentru a crea această forță de presiune, trebuie să fim mulți și uniți în fața Ministerului Educației. Cu aproape 50.000 de semnatari ai petiției, din fiecare colț al țării, am dovedit deja că avem o voce colectivă puternică.

Vocea noastră a contat enorm pentru a introduce cursurile de prim ajutor în noile Legi ale Educației și pentru a obține promisiuni de la oficialii de la Minister.

Dar, când vorbim despre o demonstrație publică, este vital să ieșim cât mai mulți în stradă. Te rog să nu presupui că prezența ta nu contează sau că altcineva se va prezenta în locul tău. Gândește-te: dacă toți am crede astfel, cine ar mai fi acolo pentru a susține această cauză vitală?

Așa că, ne bazăm pe tine să fii parte a acțiunii din fața Ministerului Educației, pe 27 septembrie, de la ora 13:00? Acțiunea va dura maximum 30 de minute, cât o pauză de masă. Apasă pe butonul galben și confirmă prezența ta, pentru a ne organiza cât mai bine.