52.684 din 100.000 de semnături

Semnează petiția pentru introducerea de cursuri de prim ajutor în școli!

Către:

Ligia Deca, ministra Educației

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să introduceți în școli, de urgență, cursuri de prim ajutor. Atât pentru elevi, dar și pentru personalul didactic și auxiliar. Este strigător la cer că o fetiță tocmai a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu, pentru că nimeni n-a fost în stare să-i facă manevra Heimlich. [1]

De ce este important?

Update, 5 iulie 2023: Noile Legi ale Educației prevăd cursuri de prim ajutor în școli. Acum este nevoie ca Ministerul Educației să elaboreze normele și metodologia pentru ca legea să fie implementată.

***

Fără cursuri de prim ajutor în școli, orice copil care are un accident, riscă să și moară. 95% dintre persoanele din România care intră în stop cardio respirator mor, pentru că majoritatea covârșitoare (80%) a celor din jur nu știu să acorde primul ajutor. [2]

Manevrele de prim ajutor fac diferența dintre viață și moarte. Pentru a pregăti cetățeni capabili să salveze vieți, alte țări au introdus cursuri periodice de prim ajutor încă din școală. La fel trebuie să se întâmple și în România.

În România există doar un curs opțional de Educație pentru Sănătate, la care participă mai puțin de 10% dintre actualii elevi, viitori adulți. De aceea, solicităm ministrei Educației să ia măsuri urgente pentru a introduce cursuri de prim ajutor în școli. O poate face imediat, prin noile Legi ale Educației, publicate în MO pe data de 5 iulie 2023.

Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii. Semnează petiția!

***

Note:
[1] Hotnews.ro: Fata de 14 ani din Cluj care s-a înecat cu un jeleu la școală a murit la spital
[2] csid.ro: 8 din 10 români nu știu să acorde primul ajutor în caz de stop cardiorespirator

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donație! O vom folosi pentru a continua să punem presiune pe Ministerul Educației.

În iulie 2023, am reușit să convingem parlamentarii să includă în noile Legi ale Educației cursuri de prim ajutor în școli. Acum este nevoie ca Ministerul Educației să elaboreze normele și metodologia pentru ca legea să fie implementată.

Câteva luni mai târziu, împreună cu câțiva membri Declic, am avut o întâlnire cu secretarul de stat Florian Lixandru. Acesta ne-a asigurat că va cere inspectoratelor școlare să prioritizeze cursurile de prim ajutor. Mai mult, ne-a promis și înființarea unui grup de lucru până la sfârșitul lunii august, care să elaboreze planuri concrete de implementare a legii.

Timpul a trecut, anul școlar a început. Iar Florian Lixandru a continuat să ne ofere doar promisiuni vagi, lipsite de orice acțiune concretă. Nu mai puteam aștepta pasiv! Așa că am mers la ușile Ministerului pentru a protesta.

Dacă dorești să vezi cum continuă această campanie, asigură-te că te-ai abonat la mailurile din partea echipei Declic. Sau că ne urmărești pe canalele de social media, unde postăm informația într-un mod concentrat.