17.446 din 50.000 de semnături

 

Către: Lucian Șova, Ministrul Transporturilor
Ștefan Ioniță, Director General al CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere)

Petiție

Domnule Ministru Lucian Șova, domnule Director Ștefan Ioniță, Vă solicităm să deschideți în cel mai scurt timp circulația rutieră pe loturile 3 și 4 ale autostrăzii A10 Sebeș-Turda.

Cu fiecare zi care trece, crește numărul accidentelor deosebit de grave ce au loc pe DN1, drumul paralel cu segmentul autostrăzii finalizate, dar neinaugurate. Zeci de oameni mor anual pe acest drum național. Tronsoanele din A10 finalizate deja, permit circulația rutieră în condiții de maximă siguranță și ar reduce aproape la zero numărul de accidente pe 25 de kilometri între Aiud și Turda.

Vă solicităm să identificați și să înlăturați toate barierele birocratice pentru ca recepția acestor tronsoane să nu mai fie amânată. Demonstrați-ne că viața chiar are prioritate. Chiar trebuie să așteptăm următorul accident mortal de pe DN1?

De ce este important?

Peste 80 de oameni mor în fiecare an pe DN1. În acest timp două tronsoane importante din A10, stau nefolosite pentru că CNAIR tergiversează recepția. Porțiunea dintre Turda și Aiud este una dintre cele mai periculoase ale acestui drum național. Este vorba de un drum de doar 2 benzi, extrem de aglomerat, intens folosit de traficul greu. Numeroasele curbe de pe această zonă deluroasă fac depășirile extrem de periculoase, de multe ori fatale.

Specialiștii independenți consultați de Asociația Pro Infrastructură ne asigură că această porțiune de autostradă poate fi recepționată cel puțin parțial, fără pericol pentru trafic. Problemele imputate constructorului nu afectează traficul și, in-extremis, pot fi rezolvate și în perioada de garanție a drumului. Este vorba, pe de o parte, de planeitate și rugozitatea asfaltului, deși acestea au fost inițial aprobate de consultantul contractat chiar de CNAIR. O altă problemă e legată de spațiile administrative care nu au fost finalizate din lipsa apei curente. Acest aspect nu are însă legătură cu siguranța circulației rutiere și nu ar trebui să amâne darea în folosință a tronsoanelor finalizate.

Ce riscăm dacă nu se realizează recepția? În primul rând va crește numărul morților și răniților de pe drumul alăturat. În al doilea rând, dacă se adâncește conflictul dintre constructor și autorități, se poate ajunge chiar la rezilierea contractului. Asta poate amâna cu ani de zile deschiderea traficului și poate crește exponențial costurile finale. Toate acestea pentru că birocrația are, din păcate, prioritate.

Petiție realizată în parteneriat cu:

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

 

Mulţumim că eşti alături de noi!


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici