8.275 din 20.000 de semnături

Către:
Marcel Ciolacu, prim ministrul României

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem demiterea de urgență a ministrului Sănătății. Este scandalos și absolut inacceptabil faptul că Alexandru Rafila încă ocupă funcția de ministru, având în vedere recent descoperitul său conflict de interese. În timp ce activitatea sa ca ministru a fost subjugată interesului unei părți a industriei farmaceutice, România a ajuns pe locul 1 în UE la decesul pacienților din cauze prevenibile și tratabile.

De ce este important?

Ministrul Rafila a demonstrat, în mod repetat, un dispreț total față de nevoile pacienților. Deja de un an, el amână fără nicio scuză plauzibilă normele pentru Planul național de combatere a cancerului, așteptat de mii de bolnavi.

Cu un cinism revoltător, a sabotat deschiderea spitalului pentru copiii cu cancer, construit din donații private, de Dăruiește Viață. Mai mult, a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR, destinați construirii de noi spitale și a încercat să slăbească legislația pentru îngrijirea marilor arși.

Mai nou, investigațiile Hotnews au expus cum Rafila primește fonduri de la companii farmaceutice prin intermediul ONG-ului pe care îl conduce, în timp ce este și ministru al Sănătății. [1] [2] Aceste companii beneficiază, în schimbul sponsorizărilor de zeci și sute de mii de euro, de aprobările necesare pentru comercializarea medicamentelor și dispozitivelor medicale, printr-o instituție publică, subordonată direct ministrului.

Acest conflict de interese este profund incompatibil cu funcția de ministru al Sănătății. Un ministru care are legături atât de strânse cu industria farmaceutică prezintă un risc major pentru integritatea deciziilor care afectează sănătatea publică și trebuie îndepărtat din funcție.

Este esențial ca prim-ministrul să intervină acum și să-l demită pe Rafila. Avem nevoie de un ministru care să garanteze o administrare imparțială și eficientă a investițiilor majore ce ar trebui făcute în Sănătate, în viitorul imediat.

Demiterea lui Rafila nu este doar necesară, este obligatorie pentru sănătatea publică.

Ne aflăm la un moment de răscruce: fie continuăm cu un șef la Sănătate indolent, ineficient și cu probleme de integritate, fie alegem să ne implicăm și să cerem, insistent, să fie înlocuit. Este nevoie de acțiune imediată și de o mobilizare publică fără precedent pentru a aduce această schimbare.

Semnează acum, pentru a face loc integrității și competenței la conducerea Ministerului Sănătății. Fiecare semnătură contează. Fiecare zi de întârziere costă vieți.

***

Note:
[1] HotNews, 2 aprilie 2024: INVESTIGAȚIE Misterul sponsorizărilor de la industria farma pentru Societatea medicală condusă de ministrul Alexandru Rafila. Pe site apar 6 companii farma drept sponsori. Rafila spune că nu există
[2] HotNews, 24 aprilie 2024: INVESTIGAȚIE Banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila prin firma unui fost șef al spitalului SRI

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Româncele își pierd dreptul la avort, dar în spațiul public se vorbește prea puțin despre acest abuz la libertate. Din păcate, presa pune mai degrabă accentul pe opiniile religioase care înfierează acest drept personal. S-a ajuns ca medicii să refuze pe bandă rulantă femeile care vor să facă întrerupere de sarcină în siguranță, adică în spital. Mai mult, politicienii își permit să țină blocat un proiect de lege care reglementează clar avortul în siguranță.

Senzația mea este că, la nivel de societate, nu se conștientizeazăpierderea acestui drept înseamnă o gravă atingere a dreptului de a alege, într-un stat democratic.

Așa că am filmat un video explicativ, ușor de urmărit și de înțeles de către oricine îl vizionează. Am pus acolo informații corecte și curate, care să te ajute să-ți formezi o părere echilibrată, dincolo de prejudecăți și opinii extremiste.

Te invit să vezi și tu, chiar acum, clipul Explicit de la Declic. În doar câteva minute vei reuși să înțelegi cine și cum a ajuns să decidă, în locul femeilor, când vine vorba despre dreptul la avort.


După ce vezi clipul, , ajută-ne să distribuim acest video explicativ pentru a ajunge la un public mai larg. Dacă îl văd sute de mii de cetățeni, avem o șansă să creștem gradul de conștientizare. Și, apoi, mai mulți cetățeni să se alerteze și să se implice pentru apărarea drepturilor fundamentale. Altfel, vom asista pasivi la îngrădirea unei libertăți fundamentale nu doar pentru femei, ci pentru întreaga societate în care trăim.

Am introdus, în premieră, noi funcționalități de distribuire pentru a-ți face implicarea mai ușoară și eficientă.
Poți distribui mesajul personalizat direct pe rețelele sociale. Ai opțiunea să alegi între Whatsapp, X, Facebook, LinkedIn sau Instagram. Postarea pe rețeaua selectată se face printr-un simplu click, presupunând că ești deja autentificată sau autentificat pe mobilul sau calculatorul de pe care citești acest mesaj. Sperăm să-ți placă, și în felul acesta, să ne ajuți să distribuim video-ul explicativ Declic către rețeaua ta de prieteni.