20.712 din 50.000 de semnături

Către: Ministerul Justiției, Guvernul României

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să desființați URGENT Secția Specială pentru anchetarea magistraților, “o anomalie a sistemului judiciar”, așa cum a fost numită de experții GRECO.

Această secție este un atac la independența Justiției. Procurorii SS (Secția Specială pentru anchetarea magistraților) nu s-au remarcat prin anchete împotriva procurorilor și judecătorilor care au încălcat legea. În schimb, au închis dosare importante de corupție și au deschis alte dosare penale împotriva magistraților care anchetau politicieni. PNL a promis desființarea în programul de guvernare, dar au trecut 6 luni și nu au închis această secție.

Susținem poziția GRECO care consideră că SS pune în pericol independența Justiției. Prin urmare, este necesară desființarea acestei secții de către Guvern și revenirea la o justiție imparțială.

De ce este important

Update: Noul ministru al Justiției, Stelian Ion, a trimis către Consiliul Superior al Magistraturii Proiectul de Lege pentru desființarea SIIJ, spre avizare. Ministrul a promis că, până la finalul lunii martie 2021, proiectul va fi votat în Parlament.

Update: Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu, a întocmit, în februarie 2020, un proiect de lege pentru desființarea Secției Speciale. Proiectul nu a fost trimis încă la Parlament, deși în programul de guvernare era o prioritate închiderea SIIJ.

300 de membri Declic i-au scris ministrului Cătălin Predoiu și i-au cerut să deblocheze proiectul, însă ministrul a anunțat că de abia în martie 2021 va trimite proiectul în Parlament.

GRECO (Grupul de state împotriva corupţiei) este o instituție din cadrul Consiliului Europei care urmărește dacă statele membre respectă standardele anticorupție. Recomandările GRECO nu sunt opționale, ci obligatorii. 

GRECO a redactat un raport dur la adresa justiției din România. Principala problemă este reprezentantă chiar de Secția pentru investigarea magistraților, care este văzută ca un instrument de intimidare a procurorilor și judecătorilor.

Acum este momentul în care să cerem ministrului Justiției să desființeze această secție. Ochii sunt ațintiți asupra României, presa vorbește despre subiect, guvernanții sunt obligați să ofere răspunsuri și soluții. 

Avem șansa să revenim la justiția dinaintea modificărilor impuse de Iordache, Toader sau Dragnea. În această perioadă, nu am mai văzut dosare grele de corupție, am simțit că justiția este amorțită, iar judecătorii și procurorii s-au simțit dezamăgiți și dezarmați. Mai mult, Secția Specială a retras contestațiile în mari dosare de corupție și i-a scăpat de posibile condamnări pe Sebastian Ghiță, Victor Hrebenciuc și Tudor Chiuariu.

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Următorul pas: dă de veste

GRECO insistă ca Secţia specială să fie desfiinţată

”GRECO este profund îngrijorat de consecințele pe care aceste aspecte le au asupra independenței sistemului judiciar, dar și asupra luptei împotriva corupției și insistă ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată.”

Raportul integral poate fi citit aici.Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici