18.180 din 50.000 de semnături

Către: Ministerul Justiției, Guvernul României

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să desființați URGENT Secția Specială pentru anchetarea magistraților, “o anomalie a sistemului judiciar”, așa cum a fost numită de experții GRECO.

Această secție este un atac la independența Justiției. Procurorii SS (Secția Specială pentru anchetarea magistraților) nu s-au remarcat prin anchete împotriva procurorilor și judecătorilor care au încălcat legea. În schimb, au închis dosare importante de corupție și au deschis alte dosare penale împotriva magistraților care anchetau politicieni.

Susținem poziția GRECO care consideră că SS pune în pericol independența Justiției. Prin urmare, este necesară desființarea acestei secții de către Guvern și revenirea la o justiție imparțială.

De ce este important

GRECO (Grupul de state împotriva corupţiei) este o instituție din cadrul Consiliului Europei care urmărește dacă statele membre respectă standardele anticorupție. Recomandările GRECO nu sunt opționale, ci obligatorii. 

GRECO a redactat un raport dur la adresa justiției din România. Principala problemă este reprezentantă chiar de Secția pentru investigarea magistraților, care este văzută ca un instrument de intimidare a procurorilor și judecătorilor.

Acum este momentul în care să cerem ministrului Justiției să desființeze această secție. Ochii sunt ațintiți asupra României, presa vorbește despre subiect, guvernanții sunt obligați să ofere răspunsuri și soluții. 

Avem șansa să revenim la justiția dinaintea modificărilor impuse de Iordache, Toader sau Dragnea. În această perioadă, nu am mai văzut dosare grele de corupție, am simțit că justiția este amorțită, iar judecătorii și procurorii s-au simțit dezamăgiți și dezarmați. Mai mult, Secția Specială a retras contestațiile în mari dosare de corupție și i-a scăpat de posibile condamnări pe Sebastian Ghiță, Victor Hrebenciuc și Tudor Chiuariu.

Contribui și tu?

Contribuie și tu la campania Desființați urgent Secția Specială pentru magistrați! Banii strânși vor fi folosiți pentru promovarea campaniei și pentru acțiuni offline care să îi convingă pe guvernanți să aplice concluziile raportului GRECO.

Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Contribui și tu? #totipentrujustitie

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Foto credit: Inquam

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează petru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Următorul pas: dă de veste

Am semnat petiția care cere desființarea secției speciale pentru investigarea judecătorilor și procurorilor. Semnează și tu!

GRECO insistă ca Secţia specială să fie desfiinţată

”GRECO este profund îngrijorat de consecințele pe care aceste aspecte le au asupra independenței sistemului judiciar, dar și asupra luptei împotriva corupției și insistă ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată.”

Raportul integral poate fi citit aici.



Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici