28.159 din 50.000 de semnături

Către: minstrul Justiției, Cătălin Predoiu

Parlamentul României

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să desființați Secția Specială pentru anchetarea magistraților, “o anomalie a sistemului judiciar”, așa cum a fost numită de experții GRECO.

Această secție este un atac la independența Justiției. Procurorii SS (Secția Specială pentru anchetarea magistraților) nu s-au remarcat prin anchete împotriva procurorilor și judecătorilor care au încălcat legea. În schimb, au închis dosare importante de corupție și au deschis alte dosare penale împotriva magistraților care anchetau politicieni. PNL a promis desființarea în programul de guvernare, dar au trecut 2 ani și nu au închis această secție.

Susținem poziția GRECO care consideră că SS pune în pericol independența Justiției. Prin urmare, este necesară desființarea acestei secții de către Guvern și revenirea la o justiție imparțială.

De ce este important

Update: Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a desființat SIIJ și a înființat SIIJ 2.0. Proiectul realizat de Predoiu și votat de Parlament nu respectă recomandările Comisiei Europene și doar extinde Secția Specială.

Legea privind desființarea SIIJ era blocată la Senat din luna mai 2021, de când Camera Deputaților a votat desființarea. UDMR se opune desființării secției și nu vrea ca dosarele să revină la DNA, DIICOT și PG.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a trimis, în februarie 2021, proiectul de desființare către Parlament. Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a întocmit, în februarie 2020, un proiect de lege pentru desființarea Secției Speciale.

În anul 2020, 300 de membri Declic i-au scris ministrului Cătălin Predoiu și i-au cerut să deblocheze proiectul, însă ministrul a anunțat că de abia în martie 2021 va trimite proiectul în Parlament.

GRECO (Grupul de state împotriva corupţiei) este o instituție din cadrul Consiliului Europei care urmărește dacă statele membre respectă standardele anticorupție. Recomandările GRECO nu sunt opționale, ci obligatorii. 

GRECO a redactat un raport dur la adresa justiției din România. Principala problemă este reprezentantă chiar de Secția pentru investigarea magistraților, care este văzută ca un instrument de intimidare a procurorilor și judecătorilor.

Acum este momentul în care să cerem ministrului Justiției să desființeze această secție. Ochii sunt ațintiți asupra României, presa vorbește despre subiect, guvernanții sunt obligați să ofere răspunsuri și soluții. 

Avem șansa să revenim la justiția dinaintea modificărilor impuse de Iordache, Toader sau Dragnea. În această perioadă, nu am mai văzut dosare grele de corupție, am simțit că justiția este amorțită, iar judecătorii și procurorii s-au simțit dezamăgiți și dezarmați. Mai mult, Secția Specială a retras contestațiile în mari dosare de corupție și i-a scăpat de posibile condamnări pe Sebastian Ghiță, Victor Hrebenciuc și Tudor Chiuariu.

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Următorul pas: dă de veste

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.