30.321 din 50.000 de semnături

Către: Candidații la alegerile prezidențiale 2019

Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dăncilă, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu, Kelemen Hunor, Viorel Cataramă, Ramona Bruynseels, Cătălin Ivan, Bogdan Stanoevici, John-Ion Banu, Sebastian-Constantin Popescu, Alexandru Cumpășanu, Ninel Peia

Petitie

Semnează acum petiția!

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să vă asumați public că, în cazul în care veți obține mandatul de președinte al României, veți găsi o soluție pentru recuperarea rapidă a prejudiciilor din dosarele penale. Vă cerem să chemați la discuții toate instituțiile implicate în procesul de recuperare și, în virtutea rolului de mediator pe care îl are președintele, să vă asigurați că va fi stabilită o procedură clară și eficientă de punere în aplicare a hotărârilor de confiscare. Este de datoria președintelui să apere interesul cetățenilor, iar în acest moment, într-o Românie săracă, cetățenii sunt sfidați de condamnați care ies din pușcărie, fără ca statul să fie recuperat banii furați. În anul 2018, din prejudiciile stabilite de instanțele de judecată nu s-a recuperat aproape nimic.

În acest moment, instituțiile statului fac ping-pong cu hotărârile judecătorești de confiscare. O instituție constată, alta trebuie să evalueze și să pună în executare. Și așa, zeci de miliarde de euro rămân în buzunarele condamnaților de lux, în timp ce mii de copii încă merg la școli cu toalete în curte.

 

Un exemplu scandalos este cazul lui Dan Voiculescu. A fost eliberat după confiscarea a doar 9 milioane de euro din cele 60. Ca să recupereze restul banilor, ANAF îi oprește lunar 700 de lei din pensie.

 

Principala problemă este lipsa unor reglementări clare în domeniul recuperării prejudiciilor. Această situație a devenit una de interes național, în contextul în care instanțele dispun, anual, confiscarea a sute de milioane de euro. Doar în anul 2018 suma decisă a fost de peste 400 de milioane de euro. Cu acești bani s-ar putea construi și echipa medical 16 spitale.

 

De aceea, este necesar ca viitorul președinte să își asume că va pune la aceeași masă instituțiile statului și le va cere să vină cu o soluție pentru problemă. Toți românii sunt afectați de lipsa banilor la bugetul de stat, iar nerecuperarea daunelor nu face altceva decât să adâncească gaura din buget.

Independența justiției a fost principala temă pe care am lucrat împreună în ultimii ani. Pentru că era amenințată. Dar nu e suficient. E timpul să facem următorul pas. După ce corupții sunt condamnați, ei trebuie să restituie banii furați.

Semnează chiar acum petiția!

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! 

Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici