62.730 din 100.000 de semnături

Către:
Guvernul Ciucă
ministrul Justiției, Alina Gorghiu
Președintele României, Klaus Iohannis

Semnează acum petiția!

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să eficientizați sistemul de recuperare a banilor proveniți din infracțiuni. Sunt sute de milioane de euro nerecuperate din decizii definitive ale instanțelor. Solicităm să fie înființat un singur serviciu de recuperare a banilor, în subordinea Ministerului Justiției, nu a Fiscului.

Din cauza lipsei unei strategii privind recuperarea prejudiciilor, bunurile condamnaților nu sunt valorificate la timp sau nu ajung să fie niciodată vândute. Fiecare instituție implicată în procesul de recuperare a banilor dă vina pe cealaltă.

 

În prezent, de recuperare se ocupă două autorități: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), după ce procurorii pun sechestre pe averi, iar judecătorii dau condamnări definitive.

 

În forma actuală, condamnații merg la închisoare, dar rămân cu milioanele de euro în conturi.

 

Doar în anul 2018 suma confiscată prin decizii judecătorești a fost de peste 400 de milioane de euro. Cu acești bani s-ar fi putut construi 16 spitale. Dar ei au rămas în buzunarele infractorilor.

 

Peste 30.000 de membri Declic le-au cerut, în 2019, candidaților la președinție să își asume că vor face o prioritate din problema recuperării prejudiciilor.

 

Președintele Klaus Iohannis și-a asumat, în campania electorală, că recuperarea prejudiciilor va fi o prioritate în noul său mandat, dar până acum nu a întreprins niciun demers în acest sens.

 

În acest moment, instituțiile statului fac ping-pong cu hotărârile judecătorești de confiscare. O instituție constată, alta trebuie să evalueze și să pună în executare. Și așa, zeci de miliarde de euro rămân în buzunarele condamnaților de lux, în timp ce mii de copii încă merg la școli cu toalete în curte.

 

Un exemplu scandalos este cazul lui Dan Voiculescu. A fost eliberat după confiscarea a doar 9 milioane de euro din cele 60. Ca să recupereze restul banilor, ANAF îi oprește lunar 700 de lei din pensie.

 

Doar dacă ne adunăm în număr suficient de mare putem aduce subiectul recuperării prejudiciurilor în actualitate.

 

Semnează și tu petiția și alătură-te demersului!

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.