6.821 din 10.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Parlamentul României

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să adoptați legea prin care tinerii cu vârste între 16 și 18 ani să poată vota la alegerile locale și europarlamentare. În prezent, tinerii din România plătesc impozite și pot răspunde penal de la 16 ani, dar nu au dreptul să îi aleagă pe cei care le decid viitorul. Parlamentul European a cerut ferm ca tinerii peste 16 ani să poată vota la alegerile europarlamentare.

De ce este important?

În ciuda faptului că sunt membri activi ai societății, care plătesc taxe, pot să lucreze și chiar să conducă anumite tipuri de mașini, tinerii sub 18 ani sunt excluși de la urne.

Ei au maturitatea necesară să aleagă, dar nu au acest drept, de a vota. Nu există niciun motiv pentru care le-ar fi interzis dreptul de a vota la locale și la europarlamentare.

Deja în mai multe state ale Uniunii Europene tinerii pot vota începând cu 16 ani. Este vorba despre Belgia, Malta, Austria, Estonia și Germania.

În 3 mai 2022, în contextul viitoarelor alegeri europene din 2024, Parlamentul European a adoptat o rezoluție legislativă care prevede că „ar trebui introdusă vârsta de 16 ani ca vârstă unică armonizată pentru a putea vota și a fi ales, pentru a asigura egalitatea și pentru a evita discriminarea în ceea ce privește accesul la aceste drepturi civile și politice fundamentale”.

În momentul de față, tinerii din România nu sunt scutiți de plata impozitelor sau contribuțiilor sociale. Ei sunt cetățeni cu responsabilități fiscale depline și contribuabili la bugetele locale și de stat.

Cu toate acestea, statul român nu acordă aceleași drepturi cetățenești tinerilor. Inclusiv la nivelul răspunderii penale statul pune semnul egal între un minor cu vârsta de peste 16 ani și un adult.

Votul tinerilor contează. De aceea, trebuie să îl transformăm într-un drept. Haideți să ne mobilizăm ca votul la 16 ani să devină o realitate! Doar așa, tinerii din România vor fi reprezentați cu adevărat de către partidele politice în programele lor.

Semnează acum petiția!

Campanie în parteneriat cu:

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.