34.724 din 50.000 de semnături

 

Semnează petiția!

Către: Gabriela Scutea, Procuror General

Maria-Cristina Ciornei, Prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să dispuneți preluarea anchetei în cazul activistului de mediu și a celor doi jurnaliști, bătuți crunt de mafia lemnului. Ancheta desfășurată până acum de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a redus totul la infracțiuni de lovire și purtare abuzivă, deși victimele au făcut declarații despre fapte de tortură, umilință și distrugerea proprietății. Discrepanța uriașă dintre declarațiile victimelor și concluziile procurorului ne fac să avem îndoieli cu privire la imparțialitatea acestuia. Semnează acum petiția!

De ce este important?

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști, Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu, au fost bătuți crunt de un grup de persoane înarmate cu topoare, răngi și furci. Jurnaliștii filmau un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România. Atacul a fost sever, două dintre victime și-au pierdut cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Cei trei au declarat presei și autorităților că au fost bătuți, dezbrăcați, umiliți și amenințați. De asemenea, echipamentele de filmare au fost distruse de atacatori.

La doar două zile de la evenimente, procurorul de caz din Vatra Dornei a redus tot ce s-a întâmplat la un simplu schimb de palme și jigniri. Momentan se cercetează faptele doar sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și purtare abuzivă. Au dispărut topoarele, răngile, umilirea victimelor, tortura și distrugerea proprietății.

Faptul că procurorul de caz a eliminat toate aceste elemente agravante, deși erau deja publice, ne face să credem că acesta este părtinitor și acționează în interesul atacatorilor.

Este un semnal deosebit de grav faptul că cei ce atacă jurnaliști și activiști de mediu nu sunt anchetați imparțial și detaliile incriminatoare sunt trecute cu vederea. Se creează un precedent periculos, cei ce fură pădurea vor înțelege că violența lor este trecută cu vederea de autorități. Asta pune în pericol viața tuturor activiștilor de mediu sau a jurnaliștilor ce investighează tăieri ilegale.

Semnează și tu petiția prin care cerem autorităților o anchetă imparțială. Aceasta poate fi garantată doar de mutarea cazului la instanța superioară din Suceava sau la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Campanie în parteneriat cu: 

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.