10.850 din 20.000 de semnături

Către:
Cătălin Predoiu, Ministru de interne
Marcel Ciolacu, Prim ministru

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să nu le îngrădiți fermierilor și transportatorilor dreptul la protest pașnic. Folosirea forțelor de ordine ca instrument de intimidare a protestatarilor este un abuz care poate duce la repetarea violențelor din 10 august 2018! Nu transformați polițiștii și jandarmii în forțe de represiune în slujba politicienilor.

De ce este important?

Dreptul la protest pașnic este garantat de Constituție [1]. Acest drept fundamental le este încălcat, în aceste zile, fermierilor și transportatorilor care au ieșit în stradă pentru a-și face cunoscute revendicările.

Într-un comunicat al sindicatului polițiștilor, Europol spune că oamenilor legii li s-a cerut „să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice.” [2] „Orice”, înseamnă chiar încălcarea procedurilor interne ale poliției, prin blocarea șoselelor cu autospeciale. [3]

Protestul fermierilor și transportatorilor este blocat de mai multe zile. Aceștia au încercat deja să forțeze filtrele pentru a ajunge în Piața Victoriei și a protesta la Guvern. Încercarea politicienilor de a înăbuși manifestațiile poate duce la transformarea unui protest spontan și pașnic într-un conflict violent între protestatari și forțele de ordine.

Ordinele primite de polițiști în ultimele zile arată un mod de operare identic cu cel din 10 august 2018. Și atunci, șefii forțelor de ordine, la ordinul politicienilor, au cerut blocarea cu orice preț a protestatarilor. Așa s-a ajuns la gazarea protestatarilor pașnici, chiar și a copiilor.

Semnează și tu petiția dacă ești de părere că dreptul la protest nu poate fi îngrădit de politicieni. Cere-le lui Cătălin Predoiu și Marcel Ciolacu să oprească folosirea forțelor de ordine pentru intimidarea cetățenilor ce protestează pașnic.

***

Note:
[1] Constituția României, art. 39, Libertatea întrunirilor: Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.
[2] Pro Tv, 15 ianuarie 2024: Sindicatul Europol: Politicienii ne-au pus să fugărim fermierii şi transportatorii. Sunt create premisele unui nou 10 august
[3] Ministerul de Interne: art. 5.3.1.15. al Procedurii de sistem privind oprirea vehiculelor și modul de acțiune în cazul neconformării conducătorilor acesta dispozițiilor polițistului rutier. Cod PS-IGPR-DR-06

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru donația ta! O vom folosi pentru a ne asigura că petiția aceasta ajunge la politicieni cu cât mai multe semnături.

Dacă dorești să vezi cum vom continua campania, o poți face cu ușurință urmărindu-ne pe platformele de social media, unde postăm informația într-un mod concentrat.