12.699 din 20.000 de semnături

Semnează acum petiția!

Către: Parlamentul României

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să eliminați complet din Legile Educației examenele de admitere suplimentare în licee, pentru 60% din locuri! Nu vrem să revenim la un sistem de admitere în licee care favorizează discriminarea elevilor și lipsa de corectitudine în organizarea examenelor.

De ce este important?

Conform Legilor Educației publicate de ministra Ligia Deca, liceele unde concurența este mare vor putea organiza examene de admitere suplimentare Evaluării Naționale, pentru 60% din locuri. Un examen de admitere suplimentar Evaluării Naționale va pune presiune suplimentară pe elevi să apeleze la meditații sau să le intensifice, pentru a-și maximiza șansele de a prinde un loc la un liceu bun.

Sistemul de învățământ public este puternic politizat, directorii sunt numiți politic și ușor de controlat de către cei cu bani și influență. Astfel, nu avem nicio garanție că examenele organizate de fiecare liceu în parte vor fi corecte și lipsite de corupție.

În lupta acerbă pentru un loc la liceele de elită, elevii care vor face meditații cu profesorii din liceele populare vor fi favorizați. Ei ar putea primi informații prețioase privind subiectele de examen. Totodată, lucrările lor de admitere ar putea fi verificate de aceiași profesori cu care au făcut meditații, nu de corectori imparțiali, din alte județe, așa cum se întâmplă la Evaluarea Națională.

Examenele de admitere, în plus față de Evaluarea Națională, sunt o dorință de ani de zile a liceelor de prestigiu [1]. Directorii acestor licee invocă dorința de a avea elevi cât mai performanți, uitând de principiul fundamental al egalității de șanse din învățământul public.

Fostul ministru, Sorin Câmpeanu, le-a ascultat și a introdus în Legile Educației admiterea separată, pentru 90% din locuri. Însă, în urma criticilor primite din partea specialiștilor în educație și a societății civile, ministra actuală, Ligia Deca, a scăzut procentul la 60%.

60% este, în continuare, prea mult. Cerem ca procentul să scadă la 0% și admiterea la liceu să se facă doar prin repartizarea computerizată, în urma Evaluării Naționale, ca până acum.

Legile Educației sunt în dezbatere publică până pe data de 8 martie. Până atunci, trebuie să strângem zeci de mii de semnături, ca să spunem un NU puternic examenelor suplimentare pentru admiterea în licee!

Semnează petiția și cere și tu parlamentarilor să elimine complet din Legile Educației admiterea separată în licee!

***

Note:
[1] adevarul[.]ro: Admiterea la colegiile naţionale împarte lumea şcolii în două. Care este argumentul forte al colegiilor

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Felicitări pentru implicare!

Îți mulțumim că ești un membru activ în Comunitatea Declic. Ne bucurăm să te avem alături în campania „Fără examen în plus față de Evaluarea Națională la admiterea în liceu!”

Sistemul de învățământ public este puternic politizat, directorii sunt numiți politic și ușor de controlat de către cei cu bani și influență. Sistemul de admitere nu este singurul pasibil de a fi influențat de către politic, chiar și clădirile școlilor și grădinițelor suferă de pe urma deciziilor politice.

Ministerul Dezvoltării are bani din PNRR pentru finanțarea consolidării a sute de clădiri. Comunitatea Declic s-a mobilizat prin petiția „Consolidati școlile, grădinițele și spitalele înainte de un cutremur major!” pentru a cere ca banii să fie alocați cu prioritate către grădinițe, școli, licee și spitale cu risc seismic. Semnezi și tu petiția?