13.948 din 20.000 de semnături

Către:
Ciprian-Constantin Şerban, liderul grupului parlamentar al PSD
Gabriel Andronache, liderul grupului parlamentar al PNL
Liviu-Ionuţ Moşteanu, liderul grupului parlamentar al USR
Ilie-Alin Coleşa, liderul grupului parlamentar AUR
Csoma Botond, liderul grupului UDMR
Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale

Petiție

Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă solicităm să blocați proiectul de lege care relaxează legislația privind deținerea armelor de foc. [1] Nu vrem ca o asemenea inițiativă periculoasă să ajungă pe ordinea de zi din Camera Deputaților. Opriți transformarea României într-un paradis al armelor letale!

De ce este important?

În România sunt aproximativ 70.000 de deținători de arme de foc letale. Majoritatea sunt arme de vânătoare, verificate periodic de către poliție, după un grafic foarte bine stabilit de lege. [2]

Însă, lucrurile ar putea scăpa complet de sub control, iar armele de foc să ajungă, la discreție, în mâna unor indivizi periculoși.

Sub pretextul că vor simplificarea obținerii armelor de vânătoare, mai mulți deputați, majoritatea PSD, au inițiat un proiect de lege care ne pune în pericol pe noi toți. Inițiativa dă liber la deținerea unui număr nelimitat de arme, pe care posesorii legali pot să le transporte și depoziteze unde vor.

Guvernul trage un semnal de alarmă și avertizează că o astfel de lege care permite arme la discreție face imposibilă monitorizarea lor de către poliție, așa cum se întâmplă în prezent. [3]

Riscăm să ajungem ca în Serbia, unde 17 persoane au fost ucise la începutul anului, în două atacuri armate. Serbia este prima ţară din Europa ca număr de arme la mia de locuitori şi a treia din lume. [2]

Proiectul a trecut deja de Senat și, din moment în moment, va intra în dezbateri în Camera Deputaților, for decizional.

Până în iarnă poate deveni și lege, dacă nu intervenim noi, societatea civilă.

Ne strângem zeci de mii de semnatari ai acestei petiții și le cerem liderilor partidelor blocarea și retragerea acestui proiect care ne pune în pericol. Nu vrem să ne temem să mai ieșim pe stradă.

Implică-te chiar acum și semnează petiția! Este inacceptabil să permitem ca România să devină un rai al armelor de foc.

***

Note:
[1] L531/2023 Propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor
[2] bursa[.]ro, 5 mai 2023: Lucian Bode: "În România sunt aproximativ 70.000 de deţinători de arme de foc letale"
[3] senat[.]ro: L531/2023 Propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Am primit donația ta! Fiecare sumă ajută pentru a promova petiția în spațiul public și pentru a crește numărul de semnături.

Îți mulțumim pentru implicarea în această campanie Declic. Vom păstra legătura pentru a-ți spune cum am folosit banii și cum continuăm.

Între timp, continuă să îți faci vocea auzită: semnează și alte campanii Declic!

Poate nu știai, dar în ultima vreme producătorii de alimente și băuturi au schimbat regulile pentru a-și protejeaza profiturile. Au UMFLAT prețurile și au SCĂZUT gramajul alimentelor.
De aceea, am lansat petiția „Marcați clar produsele cu gramaj redus și preț crescut. Vrem ca aceste micșorări de cantitate să fie marcate clar pe etichetă, ca să nu ne mai fure la preț. Semnezi și tu?