10.893 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Liderii grupurilor politice din Camera Deputaților

PSD: Alfred-Robert Simonis

PNL: Gabriel Andronache

USR: Liviu-Ionuț Moșteanu

AUR: George Simion

UDMR: Csoma Botond

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale: Varujan Pambuccian

Către: Liderii grupurilor politice din Senatul României

PSD: Ștefan-Radu Oprea

PNL: Cătălin-Daniel Fenechiu

USR: Radu-Mihai Mihail

AUR: Claudiu-Richard Târziu

UDMR: Lóránd Turos

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem o lege care să interzică balastierele în albiile minore [1] ale râurilor. În toată Uniunea Europeană sunt prohibite astfel de exploatări, dar România încalcă legislația europeană. Avem nevoie de o lege națională în acord cu UE, care să interzică expres balastierele în albiile minore ale cursurilor de apă.

De ce este important?

Recent, cei de la Apele Române au permis o stație de sortare pentru materialul extras din albia minoră a râului Strei, chiar în geoparcul din Țara Hațegului. Este ca și cum s-ar autoriza un gater într-o pădure înscrisă în Catalogul Pădurilor Virgine.

În altă zonă protejată Natura 2000, în judeţul Bacău, pe râul Siret, un excavator a scos pietriş din albie. Acolo era habitatul a 5 specii de peşti, strict protejate la nivel european. Totul s-a întâmplat în perioada de reproducere. Puietul a fost omorât [2].

Generații de pești dispar, lebedele și vidrele sunt gonite de utilajele care excavează pietrișul și nisipul din râuri. Nu doar viețuitoarele au de suferit de pe urma balastierelor. Și viețile oamenilor care au case lângă râuri sunt date peste cap. Fântânile seacă, luncile se usucă, iar malurile surpate nu mai pot opri viiturile. Infrastructura este și ea afectată de excavări, deficitul de sedimente duce la prăbușirea unor poduri.

Există o directivă europeană, Directiva Cadru privind Apa, care protejează râurile și interzice astfel de exploatări. Dar interdicția nu se aplică în România, cât timp chiar autoritățile române permit astfel de lucrări ilegale.

Alte state au luat măsuri eficiente. În Suedia, de exemplu, balastierele în lunca râurilor sunt interzise de zeci de ani. Iar în Elveția nu doar că nu se extrag materiale din albii. Chiar se adaugă pietriș și nisip, pentru a ameliora deficitul de sedimente.

Se poate și la noi, dar este nevoie de voință parlamentară.

Este momentul să le reamintim parlamentarilor că misiunea lor este să ne reprezinte interesele.

Semnează petiția și cere-le o lege care să interzică amplasarea balastierelor în albiile minore ale râurilor.

****

[1] partea cea mai joasă a văii prin care apa curge permanent sau cea mai mare parte a anului

[2]stirileprotv[.]ro, 29 aprilie 2020: Dezastru ecologic pe râurile din România. Nisipul și pietrișul, la mare căutare în construcții

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru implicare! Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.