15.871 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Liderii grupurilor politice din Senatul României

PSD: Ștefan-Radu Oprea

PNL: Cătălin-Daniel Fenechiu

USR: Radu-Mihai Mihail

AUR: Claudiu-Richard Târziu

UDMR: Lóránd Turos

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să ne respectați dreptul la intimitate și viață privată. Vă solicităm să scoateți din proiectul de lege L532/2021 articolul 10-2, referitor la extinderea interceptării comunicărilor, inclusiv a celor criptate (precum cele de pe WhatsApp) de către "organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale". Nu suntem de acord cu introducerea de articole ce vor permite supravegherea tuturor cetățenilor fără garanții adecvate, sub pretextul implementării unei directive europene.

De ce este important?

Update 6 iunie 2022:

VICTORIE! CCR a decis ca fiind neconstituțională prevederea care-i obliga pe furnizorii de hosting să stocheze toate datele de trafic și de identificare ale utilizatorilor. Legea s-a întors în Parlament, unde urmează să fie rediscutată. 

 

Guvernul profită de implementarea unei directive europene ca să introducă în legislație prevederi care ne atacă dreptul la viață privată.

Informațiile și conversațiile private ale oricărui cetățean vor putea fi accesate după reguli noi, ce nu sunt clare și nu au fost supuse dezbaterii publice. Asta în condițiile în care există deja Codul de Procedură Penală, care reglementează accesul legal la informații în format electronic (comunicări, sisteme informatice, etc.).

Dar Codul impune și respectarea unor garanții privind viața privată. De exemplu, este obligatoriu un mandat judecătoresc și limitarea în timp a măsurilor, nu se pot face interceptări de către oricine, în orice circumstanțe.

Pentru a evita abuzuri din partea organelor competente, orice modificare privind accesul la date private trebuie făcută cu o amplă dezbatere publică și transparență. Nu pe șest și pe repede-înainte, cum vrea Guvernul.

Dacă legea va trece în forma actuală, autoritățile din domeniul securității naționale vor putea dribla procedura din Codul de Procedură Penală. Adică vor putea trece ușor la abuzuri privind nerespectarea intimității cetățenilor și a vieții lor private.

Dacă ne strângem zeci de mii de cetățeni, putem să-i convingem pe senatori să scoată din lege articolul-problemă și să lase doar prevederile referitoare la directiva europeană.

Semnează petiția prin care cerem liderilor grupurilor politice din Senat să scoată articolul referitor la interceptarea comunicărilor, înainte de votul în plen.

[1] libertatea[.]ro, Serviciile secrete din România vor ști ce scriem pe WhatsApp. Guvernul, acuzat că a introdus pe ascuns articolul-problemă, 09.12.2021

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru implicare! Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.