16.440 din 50.000 de semnături

Semnează acum petiția!

Către:

Prim-Ministrul Nicolae Ciucă

Ministrul Muncii Marius Budăi

Președintele PSD Marcel Ciolacu

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să corectați formula de calcul pentru toți pensionarii care au cotizat la bugetul de stat. Este profund nedrept ca cetățeni ieșiți la pensie cu același punctaj să primească pensii diferite, în funcție de anul pensionării.

De ce este important?

Pensionarii României care au cotizat la bugetul de stat se confruntă cu o gravă nedreptate, din cauza formulei prin care li se calculează pensia. Formula duce la diferențe și de 40% între sumele primite de pensionari, deși au același punctaj. De exemplu, un pensionar cu 1 punct de pensie poate primi, în funcție de anul pensionării, sume de la 1586 de lei până la 2236 de lei.

Pensia se calculează, la acest moment, aplicând la punctul de pensie un indice de corecție. Indicele se aplică doar o singură dată pentru fiecare beneficiar, atunci când se depune dosarul pentru pensie. Acest indice este în mare parte influențat de salariul mediu brut național, de cu 2 ani înaintea ieșirii la pensie.

Însă, în anul 2018, salariul mediu brut național a crescut artificial și semnificativ, prin transferul taxelor de la angajat la angajator. Astfel, dacă înainte de 2020 indicele de corecție era sub 1,2, din 2020 încoace el este mult mai mare, adică 1,41. [1]

Dacă guvernanții nu vor corecta formula de calcul, cine s-a pensionat înainte de 2020 va primi, până la sfârșitul vieții, o pensie mult mai mică decât cei ieșiți în ultimii ani.

Este de datoria guvernului să îndrepte această inechitate care-i afectează pe majoritatea părinților și bunicilor noștri ieșiți la pensie înainte de anul 2020. Ca să o și facă, trebuie să ne mobilizăm zeci de mii de membri și să le cerem corectarea formulei de calcul a pensiilor.

Nu ne lăsăm amăgiți de promisiunile guvernanților, care fac paradă cu creșterea punctului de pensie cu câteva procente. Dacă nu corectează și formula de calcul a pensiilor, majoritatea pensionarilor rămân nedreptățiți și cu pensii mult prea mici.

Semnează și tu petiția prin care le cerem lui Ciucă, Ciolacu și Budăi să elimine inegalitatea dintre pensionari. Cere-le să corecteze formula de calcul a pensiei pentru toți pensionarii care au cotizat la bugetul de stat, indiferent de anul în care au ieșit la pensie!

Semnează acum petiția!

***

Note:
[1] Casa Națională de Pensii Publice, Evoluția indicelui de corecție

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru implicare! Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ceea ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

 

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.