44.556 din 100.000 de semnături

Semnează acum petiția!

Către:
Guvern
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României,
Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, cerem Guvernului un plan prin care salariul minim să crească, până va ajunge la valoarea coșului minim necesar unui trai decent. La acest moment, salariul minim este doar 2079 de lei, net, în timp ce coșul minim este aproape dublu - 3807 de lei.

De ce este important?

Update 1 octombrie 2023: Guvernul a crescut salariul minim la 2079 lei, net, prin HG nr. 900/2023. Creșterea stabilită nu a respectat legea 174/2020, conform căreia „Coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale”.

***

Angajații pe salariul minim au dreptul la un trai minim decent. Asta doar pe hârtie. În realitate, Guvernul nu aplică legea existentă [1] încă din anul 2020 și calculează salariul minim după formule care avantajează doar angajatorii.

România este paradisul afaceriștilor dornici de profit cât mai mare și forță de muncă inacceptabil de prost plătită. De aceea, salariul minim net este acum inuman de mic, raportat la nevoile lunare ale unui om. Este doar 2079 de lei, net, când ar trebui să fie 3807 de lei.

Suma lunară pentru un trai decent cuprinde cheltuieli pentru masă, casă, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de uz casnic, igienă personală, educație și cultură, îngrijirea sănătății, vacanțe și recreere, precum și constituirea unui fond de economii.

Ministerul Muncii plănuiește să aplice formule greșite și pentru anii următori. Vrea să stabilească salariul minim la jumătate din salariul mediu din România. Asta înseamnă că salariul minim va crește, în continuare, foarte puțin.

Guvernul poate și trebuie să corecteze formula de calcul a salariului minim. Ar putea face asta, dacă ar ține cont de valoarea coșului minim și de creșterea acestuia, pe o perioadă mai lungă de timp. Așa, cu un plan clar, angajații pe salariul minim vor avea siguranța că nu vor munci aproape pe gratis, iar angajatorii își vor putea face un plan pentru a suporta costurile.

Dar premierul și ministra Muncii nu vor corecta formula de calcul dacă nu îi obligăm noi, cetățenii. Acum este momentul să ne facem auziți și să punem presiune pe guvernanți. Dacă nu luptăm pentru salarii minime corecte, angajații vor continua să trăiască în sărăcie cruntă sau să plece din țară.

Vrei ca guvernul să respecte legea și drepturile angajaților? Semnează petiția și cere și tu un calcul corect al salariului minim! Dacă vom fi mulți, vom fi convingători!

***

Note:
[1] legislatie[.]just[.]ro: LEGE 174 14/08/2020 - Portal Legislativ

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru donația ta! Te vom ține la curent, pe e-mail, cu tacticile din campanie și cu felul în care am folosit donația de la tine. Asigură-te că te-ai abonat la newsletter-ul Declic pentru a primi veștile noi.

Îți povestim mai jos despre una din aceste tactici, special pregătită pentru perioada sărbătorilor.
Politicienii se pregătesc de festine de sărbători, în timp ce 1,9 milioane de angajați cu salariul minim abia vor avea ce pune pe masă. Am creat un clip video cu colinde reinterpretate, pentru a atrage atenția premierului Ciolacu și ministrei Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Te invit să vezi clipul și, apoi, să-l trimiți și cunoscuților tăi. Astfel, vei duce mai departe mesajul colindelor speciale, pentru salarii minime decente.

 

Tot urmăresc știrile despre salariul minim și nu mai suport cinismul de care dau dovadă Marcel Ciolacu și Simona Bucura Oprescu: nu doar că nu mai cresc salariile minime la începutul anului, ca în anii trecuți, acum le și taie.

La 31 decembrie se încheie o facilitate fiscală care făcea ca 200 de lei din salariul minim brut să nu fie impozabili. Dacă această facilitate nu este extinsă și pentru 2024, impozitarea va face ca salariatul să primească cu 83 de lei mai puțin.

Am fi prima țară din Europa unde salariul minim scade, în loc să crească! Iar 1,9 milioane de oameni vor trebui să supraviețuiască cu doar 1.996 lei. În timp ce, pentru un minim trai decent, ar avea nevoie de dublu, adică 3.807 lei.

Politicienii plănuiesc să crească salariul minim abia în iulie 2024. Adică în preajma alegerilor de anul viitor, ca să obțină mai multe voturi. Până atunci, ministra Muncii și premierul vor sta confortabil în birourile lor călduțe, ignorând greutățile celor cu salarii minime.

În 2024, acești angajați vor continua să se zbată pentru un trai decent, în timp ce politicienii îi lasă de izbeliște. Este o situație dură și nedreaptă, iar noi, cei din Comunitate, nu putem fi martori pasivi.

Am creat un clip video inedit, transformând colinde tradiționale într-un puternic mesaj de acțiune civică. Am mers la Ministerul Muncii cu un apel clar: salariul minim trebuie să fie în acord cu costul real al vieții. Legislația românească și europeană prevăd acest lucru. Iar petiția „Fără sărăcie din salariul minim” are susținerea a peste 42.000 de cetățeni.

Ne-am fi dorit să colindăm și la Guvern și Cotroceni, dar vremea urâtă și ploioasă din ziua acțiunii ne-a dat planurile peste cap. Deși uzi și înfrigurați, la Ministerul Muncii am reușit să transmitem mesajul atât de important pentru cauza salariilor minime decente.

Apasă pe butonul de mai jos pentru a vedea clipul. Dar nu te opri aici. Folosește Megafonul Declic pentru a trimite clipul mai departe, în cercul tău de cunoscuți. Important este să răspândim acest mesaj esențial - „Salariul minim trebuie aliniat la nevoile reale de trai” - până când va deveni imposibil de ignorat de politicieni.

Suntem în criză de timp. Perioada colindelor, dar și anul 2023, se încheie în curând. Avem doar câteva zile la dispoziție ca mesajul nostru sub formă de colinde să ajungă la cât mai mulți oameni. Inclusiv la politicienii responsabili de creșterea salariului minim. Să le pice rău mesele întinse, când vor vedea un clip viral care promovează salariile minime decente.

Distribuie și tu, ca să ajungem cu mesajul la cât mai mulți oameni. Salariul minim trebuie calculat în funcție de nevoile de trai.