31.159 din 50.000 de semnături

Semnează acum petiția!

Către:

Guvern

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României,

Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, cerem Guvernului un plan prin care salariul minim să crească, până va ajunge la valoarea coșului minim necesar unui trai decent. La acest moment, salariul minim este doar 1863 de lei, net, în timp ce coșul minim este aproape dublu - 3275 de lei.

De ce este important?

Angajații pe salariul minim au dreptul la un trai minim decent. Asta doar pe hârtie. În realitate, Guvernul nu aplică legea existentă [1] încă din anul 2020 și calculează salariul minim după formule care avantajează doar angajatorii.

România este paradisul afaceriștilor dornici de profit cât mai mare și forță de muncă inacceptabil de prost plătită. De aceea, salariul minim net este acum inuman de mic, raportat la nevoile lunare ale unui om. Este doar 1863 de lei, net, când ar trebui să fie 3275 de lei.

Suma lunară pentru un trai decent cuprinde cheltuieli pentru masă, casă, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de uz casnic, igienă personală, educație și cultură, îngrijirea sănătății, vacanțe și recreere, precum și constituirea unui fond de economii.

Ministerul Muncii plănuiește să aplice formule greșite și pentru anii următori. Vrea să stabilească salariul minim la jumătate din salariul mediu din România. Asta înseamnă că salariul minim va crește, în continuare, foarte puțin.

Guvernul poate și trebuie să corecteze formula de calcul a salariului minim. Ar putea face asta, dacă ar ține cont de valoarea coșului minim și de creșterea acestuia, pe o perioadă mai lungă de timp. Așa, cu un plan clar, angajații pe salariul minim vor avea siguranța că nu vor munci aproape pe gratis, iar angajatorii își vor putea face un plan pentru a suporta costurile.

Dar premierul și ministra Muncii nu vor corecta formula de calcul dacă nu îi obligăm noi, cetățenii. Acum este momentul să ne facem auziți și să punem presiune pe guvernanți. Dacă nu luptăm pentru salarii minime corecte, angajații vor continua să trăiască în sărăcie cruntă sau să plece din țară.

Vrei ca guvernul să respecte legea și drepturile angajaților? Semnează petiția și cere și tu un calcul corect al salariului minim! Dacă vom fi mulți, vom fi convingători!

***

Note:
[1] legislatie[.]just[.]ro: LEGE 174 14/08/2020 - Portal Legislativ

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru donația ta! Te vom ține la curent, pe e-mail, cu tacticile din campanie și cu felul în care am folosit donația de la tine. Asigură-te că te-ai abonat la newsletter-ul Declic pentru a primi veștile noi.

Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând chiar aici!

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.